Феодосій Костюкович

1 березня 2012,---

Відповідно до п. „е” ст.55 Закону України „Про пенсійне забезпечення” та Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 р. № 909 пенсія за вислугу років призначається за умови наявності спеціального стажу не менше 25 років. Умовою для зарахування до спеціального стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років, періодів роботи працівників освіти є наявність факту роботи у ці періоди на відповідних посадах та у закладах, віднесених до Переліку. Ця умова не залежить від обсягу навчального навантаження, а отже, і від розміру заробітної плати та обсягу сплачених страхових внесків. Законодавством не передбачено обмежень щодо зарахування до спеціального стажу періодів роботи за сумісництвом на посадах, які дають право на пенсію за вислугу років. Тому період роботи на посаді учителя, у тому числі і за сумісництвом, зараховується до стажу, необхідного для виплати грошової допомоги при призначенні пенсії.

ОПИТУВАННЯ СПІЛЧАН