Чи необхідно вносити зміни до статуту ДНЗ?

Згідно з п. 1 ст. 20 Закону України «Про дошкільну освіту» керівництво дошкільним навчальним закладом здійснює його директор (завідуючий). Наказом Міністерства освіти і науки України № 1055 від 04 листопада 2010 року затверджено Типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів, згідно з якими керівники ДНЗ в
штатних розписах мають іменуватися завідувачами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 року № 909 „Про Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років” визначено перелік посад працівників, робота на яких зараховується в стаж роботи для виходу на пенсію за вислугу років. Посади директора дошкільного навчального закладу зазначеним переліком не передбачено. Таким чином, робота на посаді директора ДНЗ, на відміну від роботи завідувачем ДНЗ, не зараховується до стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років.

При цьому, Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України в листі від 09.02.2012 року №1/9-97 надане роз’яснення, згідно з яким «в штатних розписах посаду керівника дошкільного навчального закладу може бути найменовано «директор» або «завідувач (завідуючий)».

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 24.04.2003 №257 «Про затвердження Примірного статуту дошкільного навчального закладу» безпосереднє керівництво роботою дошкільного закладу здійснює його завідуючий (директор), який призначається і звільняється з посади засновником(и) або уповноваженим ним органом управління освітою з дотриманням чинного законодавства.

У разі, якщо в статуті ДНЗ визначено, що керівництво роботою дошкільного закладу здійснює його директор, при введенні в штатний розпис посади завідуючого необхідно вносити зміни до статуту.

Юридична служба КМОППОіНУ