Відповідаємо на питання Асоціації керівників шкіл м. Києва

1.     Жінка, яка має дитину віком до 3-х років, прийнята на роботу на умовах неповного робочого дня (0,5 ставки).

1)    Чи переривається їй у такому випадку виплата щомісячної допомоги по догляду за дитиною?

2)    Чи зобовязаний співробітник при оформленні на роботу попередити директора про перебування у відпустці по догляду за дитиною?

3)    Чи потрібно директору школи при прийнятті на роботу та при закінченні відпустки по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку повідомляти про це орган праці та соціального захисту населення?

Відповідно до п. 23 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого Постановою Кінету міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751, не припиняється виплата допомоги особам, що працюють у режимі неповного робочого часу, вдома або провадять підприємницьку діяльність.

Працівник не зобов’язаний при прийомі на роботу попереджати роботодавця про знаходження у відпустці по догляду за дитиною. Разом з тим, якщо працівник приймається на роботу за сумісництвом, він повинен вказати про це у заяві, оскільки текст наказу роботодавця про прийом на роботу повинен відповідати текстові заяви працівника.

Роботодавець не повинен при прийнятті на роботу працівника та при закінченні відпустки працівника по догляду за дитиною повідомляти про це орган праці та соціального захисту населення.

2.     У штатному розписі школи є посада дієтсестри  (0,5 ставки).

Чи віднесена посада дієтсестри до категорії посад, якою Постановою КМУ №1418 від 29.12.2009 року передбачено виплату щомісячної надбавки за вислугу років, якщо посаду дієтсестри займає особа з медичною освітою чи без медичної освіти?

Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. № 1418, поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (медичних сестер), умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Оскільки оплата праці медичних працівників закладів освіти здійснюється відповідно до умов оплати праці аналогічних працівників закладів охорони здоров’я, а саме на підставі наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України від 5 жовтня 2005 року N 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення», то зазначені категорії медичних працівників навчальних закладів та інших установ освіти мають право на таку надбавку.

Зокрема до стажу, який дає право на встановлення надбавки за вислугу років лікарям та медичним сестрам, у тому числі старшим та патронажним, загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних, вищих навчальних закладів та інших установ освіти, зараховується робота на цих посадах у закладах та установах освіти та у будь-яких інших державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я.

Для сестер медичних (фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою): поліклінік і стаціонарів, з дієтичного харчування, з лікувальної фізкультури, з масажу, зі стоматології, з фізіотерапії та інших встановлено надбавки за вислугу років.

Зауважимо, кваліфікаційними вимогами до посади сестра медична з дієтичного харчування є: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки “Медицина”, спеціальністю “Сестринська справа”, “Лікувальна справа” або “Акушерська справа”. Спеціалізація за фахом “Дієтотерапія”.

3. Постановою КМУ №1130 від 05.10.2009 року передбачена виплата надбавки у ромірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) вчителям, ... керівникам та заступникам керівників навчальних закладів.

Якщо заступник директора обіймає 0,5 вказаної посади  і має тижневе навантаження осягом 18 годин, то чи нараховується надбавка тільки на половину його посадового окладу або тільки на ставку зарплати відповідно педагогічному навантаженню?

Відповідно до роз’яснення Міністерства освіти і науки та Міністерства праці та соціальної політики України (лист від 15.02.2010 № 1/9-80 та від 17.02.2010 № 1632/0/14-10/13)  надбавка встановлюється до посадового окладу або ставки заробітної плати (в тому числі і годинної ставки) за займаною посадою, визначених з урахуванням підвищень, передбачених чинними нормативно-правовими актами з оплати праці, незалежно від установлених за іншими чинними нормативно-правовими актами надбавок і доплат. Тому, якщо заступник керівника загальноосвітнього навчального закладу, посаду якого віднесено до посад передагогічних працівників, виконує за суміщенням педагогічне навантаження, надбавки встановлюються йому з розрахунку 0,5 посадового окладу заступника директора.

17.листопада

З ДНЕМ СТУДЕНТА!