Перспективи та можливі ризики програми «Доступне житло»

Перспективи та можливі ризики програми «Доступне житло»Сьогодні, 17 жовтня 2012 року о 23.00, в ефірі  ТРК «Київ» транслюватиметься передача «Київське віче» за участю голови Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександра Яцуня, присвячена обговоренню державної програми «Доступне житло».

Заступник директора департаменту державних програм розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Височин, голова правління Державної іпотечної установи Валентин Рибачук, начальник Головного Управління житлового забезпечення виконавчого органу Київради (КМДА)  Володимир Денисенко,  віце-президент холдингової компанії «Київміськбуд» Олександр Мороз, представники банківських установ, директор Іпотечного центру в м. Києві та Київській області Сергій Комнатний, освітяни м. Києва та інші учасники передачі розглянули умови програми здешевлення вартості іпотечних кредитів для придбання житла.

Зокрема, Валентин Рибачук зауважив, що іпотечний кредит за підтримки держави є найбільш доступним засобом придбання у власність окремого житла.

Олександр Яцунь висловив подяку київській міській владі за всебічну підтримку освітян, зокрема щодо компенсації першого внеску в розмірі 10 та 20 відсотків вартості житла, та запропонував власну схему реалізації програми здешевлення вартості іпотечних кредитів, за якої позичальники звільнялися б від ризику невиконання державою її зобов’язань. Голова КМОППОіНУ наголосив: «Лише тоді буде довіра до влади,  коли влада підтримуватиме важливі пропозиції громади».

Я задоволена, що взяла участь у тематичній телепередачі, оскільки мала можливість почути з перших вуст про всі нормативні моменти програми. Був розкритий і роз’яснений рецепт отримання здешевленого іпотечного кредиту на житло. Я поставила експертам і посадовцям ті питання, які хвилювали мене як учасника програми, і отримала ґрунтовні виважені відповіді.
Користуючись нагодою, дякую столичній профспілці освітян за постійну підтримку та консультування.
Лілія Миколаївна Морська,
практичний психолог ЗНЗ № 35

– Під час програми була озвучена пропозиція від київської профспілки освітян про спрощення механізму отримання кредиту.
Я погоджуюся в доцільності таких змін – розрахунки між державою і банком мають іти напряму, а не через позичальника.
Нинішню схему я вважаю дійсно ризикованою.
Володимир Новіцький,
вчитель індивідуального навчання
 школи-інтернату № 15

Під час зйомки працівники закладів освіти м. Києва мали змогу отримати відповіді на актуальні для них питання та висловити свою думку з тематики телепрограми.

2017 рік оголошено роком первинної профспілкової організації.

ІНІЦІАТИВИ ТА ПРОГРАМИ:

Програми доступного житла У жовтні в Україні стартує конкурс «Учитель року – 2014» З профспілкою дешевше! 2013 - «З профспілкою дешевше» Перспективи та можливі ризики програми «Доступне житло»