Робота інструкторів з фізкультури в період отримання пенсії за вислугу років

12 лютого 2016,Головна, Новини

Робота інструкторів з фізкультури в період отримання пенсії за вислугу роківПенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Скористатися пільговим виходом на пенсію можуть ті працівники освіти, що мають необхідний стаж роботи на посадах в установах, організаціях, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909 „Про Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років”.

Для визначення права на пенсію за вислугу років спеціальний стаж роботи обчислюється згідно з записами, проведеними в трудовій книжці працівника освіти, а при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637 (ст. 62 Закону України „Про пенсійне забезпечення”).

Згідно зі ст.7 Закону України „Про пенсійне забезпечення”пенсії за вислугу у років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію.

Тобто, особа, якій призначено пенсію за вислугу років, не має права працювати на посадаху закладах і установах, зазначених у всіх розділах постанови КМУ від 04 листопада 1993 року №909.

Постановою КМУ від 04 листопада 1993 року №909 не передбачено такої посади, як інструктор з фізкультури ДНЗ. Тобто, робота на посаді інструктора з фізкультури ДНЗ не дає права на призначення пенсії за вислугу років.

При цьому, посада інструктора з фізкультури віднесена до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14 червня 2000 р. № 963.

Разом із тим, врахування стажу для призначення пенсії за вислугу років за цією постановою не здійснюється. Віднесення посади педагогічного працівника до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників жодним чином не впливає на призначення пенсії.

Таким чином, зважаючи на те, що пенсія за вислугу років не виплачується в період роботи, яка дає право на призначення цієї пенсії та те, що посаду інструктора з фізкультури не віднесено до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, працівник має право одночасно працювати на посаді інструктора з фізкультури та отримувати пенсію за вислугу років.

Юридична служба КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018