Викладацька діяльність працівників районних управлінь освіти

12 червня 2013,Головна, Новини

Викладацька діяльність працівників районних управлінь освітиЗаконами України для окремих посад встановлено спеціальні обмеження стосовно сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.

Так, Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» встановлено обмеження для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування щодо заборони сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту).

Таким чином, працівники, які мають статус державного службовця, мають право суміщати державну службу викладацькою роботою.

При цьому, для голів місцевих державних адміністрацій, їх заступників, керівників управлінь, відділів, інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій встановлено окреме обмеження.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» голови місцевих державних адміністрацій, їх заступники, керівники управлінь, відділів, інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій не можуть бути народними депутатами України, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства чи іншої організації, що має на меті одержання прибутку, або суміщати свою службову діяльність з іншою, в тому числі на громадських засадах, крім викладацької, наукової та творчої діяльності у позаробочий час,

Таким чином, голови місцевих державних адміністрацій, їх заступники, керівники управлінь, відділів, інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій можуть виконувати викладацьку роботу лише в позаробочий час. В даному випадку такі працівники можуть здійснювати викладацьку роботу на умовах сумісництва.

Варто зауважити, що для роботи за сумісництвом згоди власника або уповноваженого ним органу за місцем основної роботи (тобто за місцем роботи в адміністрації) не потрібно.

Інші працівники управлінь освіти районних державних адміністрацій (не керівні) можуть виконувати педагогічне навантаження в закладах освіти як за сумісництвом в позаробочий час, так і з погодинною оплатою праці в обсязі не більше як 240 годин на рік в основний робочий час.

Переліком робіт, які не є сумісництвом, затвердженим наказом Міністерства праці України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28 червня 1993 р. № 43, передбачено, що усі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати роботи, які відповідно до чинного законодавства не є сумісництвом. Зокрема, пунктом 3 Переліку  № 43 передбачена педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більше як 240 годин на рік.

Останнім абзацом пункту 12 Переліку № 43 установлено, що виконання робіт, зазначених у пунктах 2-7, допускається в робочий час з дозволу керівника державного установи, організації без утримання заробітної плати.

Якщо педагогічна робота в школі виконується працівниками управлінь освіти поза основним робочим часом, її оплата провадиться за тарифікацією, в тому числі і впродовж канікул учнів. Але при цьому працівник має відпрацьовувати впродовж канікулярного періоду ту норму годин, яка встановлена йому при тарифікації.

У разі виконання, педагогічної роботи в школі впродовж основного робочого часу з погодинною оплатою праці, оплата праці в канікулярний період не проводиться.

Таким чином, всі працівники управлінь освіти мають право здійснювати викладацьку роботу в навчальних закладах на умовах сумісництва (в поза основний робочий час). В такому випадку оплата праці здійснюється за тарифікацією.

Окрім того, не керівні працівники управлінь освіти можуть проводити ще і викладацьку роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більше як 240 годин на рік з дозволу керівника установи.

Юридичний відділ КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку