Заробітні плати вчителів в Україні та ЄС

17 березня 2016,Головна, Новини
Заробітні плати вчителів в Україні та ЄС

Аналітику роботи вчителів з 30 різних країн світу провела Організація економічного співробітництва та розвитку (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD). Фахівці брали до уваги престиж професії, часове навантаження, ну і звісно – розмір оплати праці. За матеріалами «Міжнародного дослідження систем викладання й навчання» річний оклад Швейцарського вчителя складає 68 тисяч $. У Франції вчитель отримує 33 тисячі $, у Данії – 41 тисячу $.

Український вчитель, маючи півтори ставки, отримує за місяць близько 2-ох тисяч гривень. За рік – 24 тисячі. Якщо додати сюди премії, оплату гуртків (хоча не кожен вчитель має години гурткової роботи), то зможемо дотягнути до 1000 – 1 200 $. Тож знову маємо зарплатню прірву – у 40 разів. Це якщо порівнювати з Данією. А якщо зі Швейцарією – то у 68 разів менше.

Години роботи

Швейцарські педагоги в середньому працюють по 36 годин на тиждень. Якщо розбити це навантаження за схемою понеділок-п’ятниця, то вийде, що за день вчитель відпрацьовує 7 годин 20 хвилин. Майже восьмигодинний робочий день. За цей час освітянин встигає провести відведену кількість уроків, заповнити документацію та перевірити письмові роботи учнів.

У Франції вчитель має 18 робочих викладацьких годин. Паперова робота також займає приблизно вісімнадцять годин, хоча вчитель з досвідом може вправлятися і швидше.

Для прикладу, датський вчительанглійської мови, маючи всього 4 робочі дні на тиждень, отримує 15 тисяч датських крон.

За матеріалами Інтернет-ресурсу «Трибуна»: https://tribuna.pl.ua/news/zarplati-vchiteliv-mi-i-yevropa/