Врегульовано порядок застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про працю

24 березня 2016,Головна, Новини

Із 01.01.2015 року було посилено відповідальність за порушення трудового законодавства про працю. Однак, у минулому 2015 році штрафи за порушення норм трудового законодавства органи Держпраці не застосовували (у зв’язку з відсутністю відповідного порядку накладення штрафів).

Постановою КМУ від 3 лютого 2016 р. № 55 внесені зміни доПостанови Кабміну від 17.07.2013 № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення». Документ визначає механізм накладення на суб’єктів господарювання та роботодавців штрафів за порушення законодавства про працю. Їх перелік визначено у частині 2 статті 265 Кодексу законів про працю України.

11 березня 2016 року набув чинності наказ Мінсоцполітики від 02.02.2016 р. № 67, яким затверджена форма постанови про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами Державної служби України з питань праці, за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Штрафи накладаються Головою Держпраці, його заступниками, начальниками управлінь і відділів Держпраці та їх заступниками (з питань, що належать до їх компетенції), начальниками територіальних органів Держпраці та їх заступниками (далі - уповноважені посадові особи).

Штрафи можуть бути накладені на підставі:

·рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації;

·акта про виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання або роботодавця ознак порушення законодавства про працю та/або зайнятість населення, складеного посадовою особою Держпраці чи її територіального органу.

Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

·фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), - у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (на сьогодні це 41 тис. 340 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

·оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, - у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (тобто 41 тис. 340 грн. на сьогодні), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, тобто

·виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків - у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (тобто 41 тис. 340 грн. на сьогодні),, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

·порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - у 3-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (тобто 4 тис. 134 грн. на сьогодні), встановленої законом на момент виявлення порушення;

·недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (тобто 13 тис. 780 грн. на сьогодні), за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

·недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України"Про військовий обов’язок і військову службу","Про альтернативну (невійськову) службу","Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (тобто 13 тис. 780 грн. на сьогодні), за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

·порушення інших вимог трудового законодавства - у розмірі мінімальної заробітної плати (тобто 1378 грн. на сьогодні).

02.вересня

З Днем знань!