14 червня 2016,Головна, Новини

Надбавка «за престижність педагогічної праці» має виплачуватися на все навантаження! До КМОППОіНУ надходять звернення освітян м. Києва щодо виплати педагогічним працівникам, які виконують роботу тимчасово відсутніх працівників, надбавки «за престижність педагогічної праці» лише на основне навантаження. У зв’язку з цим надаємо роз’яснення порядку виплати зазначеної надбавки. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I–II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23 березня 2011 р. № 373 Установити надбавку у граничному розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування. Постановою також визначено, що надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником. У листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України «Щодо постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373» від 25 травня 2011 р. № 1/9-385 надано роз’яснення щодо встановлення надбавки за престижність педагогічної праці в певних випадках. Зокрема, зазначається, що надбавка встановлюється у розмірі 20 % від посадового окладу / ставки заробітної плати, у тому числі погодинної, з урахуванням підвищень, передбачених нормативно-правовими актами з оплати праці. Якщо педагогічний працівник виконує роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої на ставку, абсолютний розмір надбавки відповідно зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи). Це означає, що якщо працівник, наприклад вчитель чи вихователь, поряд з основним навантаженням виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника, ця надбавка має нараховуватися як на основне навантаження, так і на навантаження, яке виконується за тимчасово відсутнього працівника. В листі Міністерства соціальної політики України від 20.01.2012 р.№ 76/13/84-12 також вказується про те, що ця надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником. Директорам, заступникам директорів, які мають педагогічне навантаження (ведуть викладацьку або гурткову роботу), надбавка встановлюється як за основною посадою, так і за педагогічне навантаження. Окрім того, надбавка за престижність праці встановлюється педагогічним працівникам як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Юридичний відділ КМОППОіНУ