Міністерство фінансів України має намір скоротити кількість студентів, які отримують стипендії

3 вересня 2016,Головна, Новини

Під час зустрічі зі студентами, яка відбулася 2 вересня 2016 року, міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив про необхідність зменшити кількість людей, які отримують академічні стипендії та підвищити критерії для їх призначення. "Зараз 70% – академічні стипендії, соціальних стипендій – 6%. Рівень доходів українців падає, а у нас соціальних стипендій 6%, це справедливо? Потрібно відходити від зрівнялівки, потрібно платити академічні стипендії меншій кількості студентів, але вони повинні бути вище", – зауважив Олександр Данилюк.

Заступник Міністра фінансів Сергій Марченко повідомив, що на соціальну або пільгову стипендію можуть претендувати лише ті студенти, сімї яких отримують субсидію.

Студентка 6 курсу, голова профбюро фізико-технічного інституту Національного технічного університету України «КПІ»Мирослава Стремецькаакцентувала увагу присутніх на тому, що попередньо листом Міністерства фінансів України було рекомендовано Міністерству освіти і науки України розробити та подати на розгляд Уряду зміни до законодавства щодо запровадження з 2017 року забезпечення стипендіями лише студентів з числа вразливих верств населення, та зауважила, що такий крок є неприйнятним.

Профспілковий активіст Київського політехнічного інституту Ілля Варжанський наголосив на тому, що замість спроб провести оптимізацію стипендій, варто знайти інші статті бюджетних витрат, які можна скоротити.

Голова первинної профспілкової організації студентів КНУТД Роман Кожушко звернув увагу присутніх на тому, що питання доцільності підвищення розміру академічної стипендії за рахунок скорочення кількості студентів, які її отримують, є дискусійним, адже при встановлення жорстких критеріїв для одержання стипендій може призвести до небажання підвищувати рівень знань у багатьох студентів, які на сьогодні одержують стипендії.

11.листопада

ІВ "Єдність" №7 2019р.