6 січня 2017,Головна, Новини

Затверджено розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах та новий порядок їх нарахування28 грудня 2016 р. Уряд затвердив розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах та новий Порядок призначення і виплати стипендій учням професійно-технічних, студентам (курсантам) вищих державних та комунальних навчальних закладів, аспірантам і докторантам, які навчаються за денною формою навчання.

Постановою встановлено, що академічні стипендії призначаються згідно з рейтингом успішності, який складається на підставі навчальних досягнень студента протягом останнього навчального семестру по кожному факультету, курсу, спеціальності.

Рейтинги, відповідно до яких студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів призначаються і виплачуються академічні стипендії протягом наступних навчальних семестрів, складаються за результатами останнього навчального семестру за кожним факультетом (відділенням), курсом і за кожною спеціальністю (напрямом підготовки) на підставі успішності з кожного навчального предмета (дисципліни) з урахуванням участі у науковій, науково-технічній діяльності (творчій активності для мистецьких спеціальностей), громадському житті та спортивній діяльності.

При цьому складова успішності у рейтингу складає не менше 90 відсотків рейтингового балу. Процедура визначення рейтингових балів визначається навчальним закладом.

Правила призначення академічних стипендій у відповідному навчальному закладі розробляються відповідно до цього Порядку, затверджуються його вченою (педагогічною) радою за погодженням з органом студентського самоврядування та первинною профспілковою організацією осіб, які навчаються, а також оприлюднюються не пізніше ніж за тиждень до початку навчального семестру.

Для вирішення питань щодо призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів, клінічним ординаторам та аспірантам, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності наказом керівника навчального закладу утворюються стипендіальні комісії.

До складу стипендіальної комісії входять керівник навчального закладу, представники фінансових підрозділів, декани факультетів (директори інститутів, завідуючі відділеннями), представники органів студентського самоврядування, первинних профспілкових організацій осіб, які навчаються. При цьому кількість осіб, які представляють у стипендіальній комісії органи студентського самоврядування та первинних профспілкових організацій осіб, які навчаються, повинна становити не менше ніж 50 відсотків складу стипендіальної комісії.

З 1 січня 2017 року розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії:

- для учнів професійно-технічних навчальних закладів—415 гривень на місяць;

- для студентів вищих навчальних закладів I—II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст” або "бакалавр”, крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, — 830 гривень на місяць;

- для студентів вищих навчальних закладів I—II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст” або "бакалавр” за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, — 1056 гривень на місяць;

- для студентів вищих навчальних закладів III—IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "бакалавр”, "спеціаліст” або "магістр”, крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, — 1100 гривень на місяць;

- для студентів вищих навчальних закладів III—IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем "бакалавр”, "спеціаліст” або "магістр”, крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі, — 1400 гривень на місяць.

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=249638784– Постанова КМУ від 28 грудня 2016 р № 1050 «Деякі питання стипендіального забезпечення».

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=249637727- Постанова КМУ від 28 грудня 2016 р№ 1045 «Деякі питання виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів».

http://http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=249638456 - Постанова КМУ від 28 грудня 2016 р№ 1047 «Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах».

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018