Уряд має час до 01.11.17р. виправити ситуацію

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом

У зв’язку з численними запитами щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом, повідомляємо наступне. Педагогічні працівники з вищою освітою, які працюють у дошкільних навчальних закладах не за фахом та які пройшли підвищення кваліфікації, атестуються як такі, що мають відповідну освіту. Зазначену позицію було висвітлено у листі МОНУ від 19.12.2013 р. N 1/9-891.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 19.12.2013 р. N 1/9-891

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом

У зв'язку із зверненнями працівників дошкільних навчальних закладів, зокрема Всеукраїнської громадської організації "Асоціація працівників дошкільної освіти", щодо атестації педагогічних працівників, які працюють у дошкільних навчальних закладах не за фахом, Міністерство освіти і науки України роз'яснює.

Відповідно до пункту 1.5 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. N 930 (із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 20.12.2011 р. N 1473, наказом Міністерства освіти і науки України від 08.08.2013 р. N 1135), атестація педагогічних працівників є обов'язковою.

Умовою присвоєння кваліфікаційних категорій педагогічним працівникам є наявність у них повної вищої освіти.

Згідно з пунктом 3.26 Типового положення про атестацію педагогічних працівників особи з повною вищою педагогічною освітою або іншою повною вищою освітою, прийняті на посади педагогічних працівників за спеціальностями, фахівці з яких не готувалися вищими навчальними закладами або підготовлені у недостатній кількості, за умови проходження ними підвищення кваліфікації, атестуються як такі, що мають відповідну освіту.

Зважаючи на зазначене вище, педагогічні працівники, які працюють у дошкільних навчальних закладах без відповідної освіти та які пройшли підвищення кваліфікації, атестуються як такі, що мають відповідну освіту. Вони підлягають черговій атестації один раз на п'ять років і мають право на присвоєння їм кваліфікаційних категорій за умови відповідності критеріям, установленим пунктами 4.4 - 4.6 Типового положення про атестацію педагогічних працівників.

Просимо довести зміст листа до відома працівників районних (міських) департаментів (управлінь) освіти і науки, керівників та педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів.

Заступник Міністра

Б. Жебровський

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень