1 грудня 2017,Головна, Новини

Як видати працівникові трудову книжку, якщо в день звільнення він відсутній на роботі?Відповідно до п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мiнпрацi, Мiн’юсту, Мiнсоцзахисту вiд 29.07.1993 р.№ 58 (даліІнструкція), власник або вповноважений ним орган зобов’язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з унесеним до неї записом про звільнення.

Водночас п. 4.2 Інструкції установлено: якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то роботодавець у цей день надсилає працівникові поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.

Таке повідомлення варто надіслати рекомендованим листом «із повідомленням» роботодавця про отримання листа працівником, оскільки в разі виникнення трудового спору зазначене повідомлення буде додатковим доказом щодо відсутності вини роботодавця в затримці видачі працівнику трудової книжки.

Пересилання трудової книжки поштою допускається лише за письмовою згодою працівника.

Якщо письмової згоди на пересилання трудової книжки поштою не отримано, то слід керуватися нормами п. 6.2 Інструкції, відповідно до яких трудові книжки та їх дублікати, що не були одержані працівниками при звільненні, зберігаютьсяпротягом двох роківу закладі окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Після цього строку не затребувані трудові книжки (їх дублікати) зберігаються в архівіпротягом 50 років, а по закінченні зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку.

Якщо працiвник помер (або якщо є судове рiшення про оголошення особи померлою), трудова книжка може бути видана його найближчим родичам пiд розписку або надiслана поштою на їхню вимогу. У трудовiй книжцi померлого працiвника в роздiлi «Вiдомостi про роботу» i дати запису у графi 3 записується: «Роботу припинено у зв'язку зi смертю», далi заповнюється графа 4 - зазначаються дата i номер наказу (розпорядження). Цей запис засвiдчується в установленому порядку.

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку