Щодо визначення дня звільнення за строковим трудовим договором

6 квітня 2018,Головна, Новини
Щодо визначення дня звільнення за строковим трудовим договором

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) передбачено, що однією з підстав припинення трудового договору є закінчення строку (пункти 2 і 3 статті 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не поставила вимогу про їх припинення.

Стаття 47 КЗпП встановлює обов'язок власника або уповноваженого ним органу провести розрахунок з працівником у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, і видати йому належно оформлену трудову книжку в день звільнення.

Пунктом 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. N 58, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.08.93 р. за N 110, визначено, що усі записи в трудовій книжці, зокрема про звільнення, вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження) у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Враховуючи викладене, у цьому випадку роботодавець має виконати обов'язок, передбачений статтею 47 КЗпП в останній робочий день.

При цьому днем звільнення відповідно до частини другої статті 2411 КЗпП буде останній день, визначений строковим трудовим договором. Відповідне роз'яснення надане в листі Міністерства соціальної політики від 05.01.2018 р. №9/0/22-18/134.