Виплата пенсії за вислугу років в період роботи на посаді методиста закладу позашкільної освіти

3 серпня 2018,Головна, Новини

У зв'язку з надходженням звернень від спілчан щодо правомірності виплати пенсії за вислугу років у періоди роботи на посаді методиста закладу позашкільної освіти, повідомляємо наступне.

Для визначення права на пенсію за вислугу років спеціальний стаж роботи обчислюється згідно з записами, проведеними в трудовій книжці працівника освіти, а при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637 (ст. 62 Закону України „Про пенсійне забезпечення”).

Згідно зі ст.7 Закону України „Про пенсійне забезпечення” пенсії за вислугу у років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію.

Тобто, особа, якій призначено пенсію за вислугу років, не має права працювати на посадаху закладах і установах, зазначених у всіх розділах постанови КМУ від 04 листопада 1993 року №909.

Постановою КМУ від 04 листопада 1993 року №909 не передбачено такої посади, як методист ПНЗ. Робота на посаді методиста закладу позашкільної освіти не дає права на призначення пенсії за вислугу років.

При цьому, посада методиста ПНЗ віднесена до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14 червня 2000 р. № 963.

Разом із тим, врахування стажу для призначення пенсії за вислугу років за цією постановою не здійснюється. Віднесення посади педагогічного працівника до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників жодним чином не впливає на призначення пенсії.

Таким чином, зважаючи на те, що пенсія за вислугу років не виплачується в період роботи, яка дає право на призначення цієї пенсії та те, що посаду методиста закладу позашкільної освіти не віднесено до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, працівник має право одночасно працювати на посаді методиста закладу позашкільної освіти та отримувати пенсію за вислугу років.