Знак КМОППОіНУ "Профспілкова відзнака"

Профспілка працівників освіти і науки україни

Київська міська організація

Президія

Постанова

09.07.2019                                       м. Київ                                               № 33-3

Про Знак Київської міської організації

Профспілки працівників освіти і науки

України "Профспілкова відзнака"

З метою відзначення профспілкового активу первинних профспілкових організацій, представників організаційних ланок КМОППОіНУ, ветеранів профспілкового руху за значний особистий внесок у захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки, президія ради Київської міської організації Профспілки  працівників освіти і науки України

постановляє:

1. Затвердити Положення про Знак Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України "Профспілкова відзнака" (додається).

2. Надіслати Положення про Знак КМОППОіНУ "Профспілкова відзнака" організаційним ланкам для використання в роботі.

3. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника голови О.О. Геведзе.

Голова                                              О.М. Яцунь

Нагрудний знак ФПУ ЗА ДОСЯГНЕННЯ В ОРГАНІЗАЦІЇ ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ ДІТЕЙ

Для   нагородження   нагрудним знаком ФП України «За досягнення в організації оздоровлення та відпочинку дітей» профспілкових активістів, працівників профспілкових органів, підвідомчих профспілкам організацій та установ, керівників підприємств і організацій, керівників та працівників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, громадських діячів, представників державних органів влади та соціальних партнерів ФПУ, які активно сприяють розвитку галузі оздоровлення дітей або безпосередньо займаються організацією оздоровчого процесу потрібно:

1. Витяг з протоколу або  постанову виборного органу (клопотання у довільній формі з обґрунтуванням мотивів нагородження).

2. Подання до нагородження, в якому вказується стисла характеристика конкретного внеску особи у розвиток галузі оздоровлення та відпочинку дітей, досягнення в організації оздоровчого процесу, нагороди, отримані за цю діяльність.

3. Документи подаються до Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України у термін 1,5 місяця до моменту нагородження.

1. Почесний знак Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України імені Анатолія Тимчика «За зміцнення соціального партнерства»

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова президії
ради КМОППОіНУ
від 11.11. 2010 р. №8-5
В редакції
Постанови президії
ради КМОППОіНУ
від 22.12.2017 № 24-5

ПОЛОЖЕННЯ
Про почесний знак Київської міської організації
Профспілки працівників освіти і науки України
імені Анатолія Тимчика "За зміцнення соціального партнерства"

1. Почесний знак Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України імені Анатолія Тимчика "За зміцнення соціального партнерства" заснований з метою відзначення осіб за сумлінну працю, здійснення захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки.
  2. Почесним знаком Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України імені Анатолія Тимчика "За зміцнення соціального партнерства" нагороджуються, як правило, посадові особи міністерств та відомств, посадовці Київської міської державної адміністрації, районних у м. Києві державних адміністрацій, їх структурних підрозділів, представники органів місцевого самоврядування, керівництво навчальних закладів, керівники профспілкових організацій тощо.
  3. Нагородження Почесним знаком здійснюється за рішенням президії ради КМОППОіНУ на підставі подання виборного органу організаційної ланки Київської міської організації Профспілки.
  4. Клопотання про нагородження Почесним знаком подається до КМОППОіНУ за 10 днів до чергового засідання президії ради.
  5. Організаційна ланка КМОППОіНУ має право подати лише одне подання протягом календарного року. Невикористане протягом року право на подання до нагородження на наступний рік не переноситься.
  6. У поданні вказується стисла характеристика кандидатури з обґрунтуванням мотивів, які стали підставою для порушення клопотання щодо нагородження Почесним знаком.
  7. Голова КМОППОіНУ може з власної ініціативи вносити пропозиції щодо нагородження Почесним знаком.
  8. Вручення Почесного знака здійснюється в урочистій обстановці.
  9. Відзначення Почесним знаком може бути підставою для прийняття рішення про матеріальне заохочення у розмірі 5000 (п’ять тисяч) гривень (після відрахування податків та загальнообов’язкових платежів).
  10. Рішення про матеріальне заохочення приймається президією ради КМОППОіНУ в межах коштів, передбачених профспілковим бюджетом на здійснення матеріального заохочення.

НАГРУДНИЙ ЗНАК ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ «ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ»

1.     Нагрудний знак ЦК Профспілки працівників освіти і науки України «ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ» встановлюється президією ЦК Профспілки для нагородження членів Профспілки за особливі заслуги перед профспілковим рухом у складі Профспілки працівників освіти і науки України, значний особистій внесок у його становлення і розвиток, багаторічну активну роботу в профспілкових організаціях.

Почесна грамота Федерації профспілок України

Для нагородження Почесною грамотою Федерації профспілок України профспілкових активістів, працівників профспілкових органів, підвідомчих профспілкам організацій, установ, підприємств, трудових колективів, державних і громадських діячів, інших осіб, які  активно допомагають профспілкам  у здійсненні її функцій по захисту соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки  потрібно:

1. Подання до нагородження за встановленим зразком. Подається до Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України у термін за 1,5 місяця до моменту нагородження. Вказується стисла характеристика з обґрунтованістю мотивів щодо нагородження.

2.Витяг з протоколу,  постанова або витяг з постанови виборного органу.

Профспілкова відзнака Федерації профспілок України

НАГРУДНИЙ ЗНАК  ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ «ПРОФСПІЛКОВА   ВІДЗНАКА»

Для нагородження нагрудним  знаком  ФП України «Профспілкова   відзнака» профспілкових активістів, працівників профспілкових органів, підвідомчих профспілкам організацій та установ, інших осіб, які  активно сприяють профспілкам у здійсненні їх функцій потрібно:

2.Витяг з протоколу,  постанова або витяг з постанови виборного органу.

Почесна грамота ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

Для нагородження Почесною грамотою Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України профспілкових активістів, працівників профспілкових органів, підвідомчих Профспілці організацій, установ, підприємств, трудових колективів, державних і громадських діячів, інших осіб, які  активно допомагають Профспілці  у здійсненні її функцій по захисту соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки  потрібно:

1.Клопотання у довільній формі з обґрунтуванням мотивів щодо нагородження (з посиланням на постанову виборного органу, де розглядалось це питання). Подається до Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України у тритижневий термін до моменту нагородження.

2.Витяг з протоколу або  постанову виборного органу.

Або:

2. Витяг з протоколу,  постанову або витяг з постанови виборного органу.

Грамота Київської міської ради профспілок

Для нагородження Грамотою Київської міської ради профспілок профспілкових активістів, працівників профспілкових органів, підвідомчих організацій та установ, працівників органів державної влади та органів самоврядування, громадських діячів, роботодавців, а також осіб, які активно сприяють профспілкам у здійсненні їх діяльності по захисту трудових, соціальних-економічних прав та інтересів трудящих і членів їх сімей потрібно:

1.Подання до нагородження подається до Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України у термін не пізніше 1,5 місяця до моменту нагородження. В ньому вказується стисла характеристика конкретного внеску особи у профспілкову роботу, короткі точні відомості про неї, дату народження чи дату знаменної події організації, які нагороди вже має особа і конкретно за що і якою нагородою хотіли нагородити.

2. Витяг з протоколу,  постанову або витяг з постанови виборного органу.

Грамота, Почесна грамота Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України

Грамота, Почесна грамота
Київської міської організації Профспілки працівників
освіти і науки України

Для нагородження Грамотою, Почесною грамотою Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України профспілкових активістів, працівників профспілкових органів, підвідомчих організацій, установ, підприємств, трудових колективів, осіб, які беруть активну участь у захисті соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки, наполегливо працюють над зростанням ролі профспілки у суспільстві  потрібно:

1. Клопотання у довільній формі з мотивацією нагородження (з посиланням на постанову виборного органу, де розглядалось це питання). Подається до Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України у двотижневий термін до моменту нагородження.

Або:

2. Витяг з протоколу,  постанову виборного органу або витяг з постанови виборного органу.

Зразок оформлення протоколу зборів профспілкової організації

Профспілка працівників освіти і науки України Первинна профспілкова організація ЗНЗ № 127

ПРОТОКОЛ
зборів первинної профспілкової організації

08.01.2008                                                         м. Київ                                                               № 5

Для чого працівнику потрібна профспілка?

Профспілка – надійна опора та реальна сила, яка здатна захистити!

Вступаючи до профспілки, працівник повинен розуміти, що він добровільно стає членом організації, яка представлятиме та відстоюватиме  його  трудові, соціальні-економічні права та інтереси в органах  державної влади та місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями, а також з іншими об’єднаннями громадян.

Працівнику, який у процесі роботи віддає свої знання, вміння, професійні здібності, свою робочу силу, потрібен захист його законних  прав і інтересів, оскільки самостійно  їх відстояти важко.

Саме профспілка може впевнено запропонувати працівникові свій захист та підтримку. Для цього у неї є права, досвід і могутня сила солідарності. Саме їй законодавством надані широкі повноваження, зокрема щодо громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю та ініціювання притягнення роботодавця-порушника до відповідальності.

Примірна інструкція про облік членів профспілки

схвалено
Постійна комісія Ради ФПУ
з питань організаційної роботи,
протокол від 15.11.2006 № 1

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ
про облік членів профспілки

І. Загальні положення

1.1. Облік членів профспілки ведеться по облікових картках членів профспілки у первинних організаціях профспілки.

Якщо особа є членом двох профспілок, у яких статутами дозволяється подвійне членство, то облікові картки зберігаються у відповідних організаціях профспілок.

1.2. Облікова картка члена профспілки повинна мати однаковий номер з квитком члена профспілки та заповнюється у відповідності з наявними у ній графами і є основним документом з обліку персонального складу членів профспілкової організації.

Примірне положення про цехову профспілкову організацію

Додаток

до постанови Президії ФПУ

від 22.02.2007 № П-10-7

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ
про цехову профспілкову організацію
(профспілкову організацію цеху, управління, відділу, факультету тощо)

Розділ І
Загальні положення

1.1. Профспілкова організація цеху, управління, відділу, факультету, іншого структурного підрозділу підприємства, установи, організації (далі – цехова профспілкова організація) може бути створена за рішенням виборного органу первинної профспілкової організації (далі - профкому).

1.2. Цехова профспілкова організація діє відповідно до законів та інших нормативно-правових актів України, Статуту профспілки, рішення виборних органів вищих за статусом організацій профспілки, прийнятих відповідно до їх повноважень.

1.3. Цехова профспілкова організація здійснює свої повноваження через цеховий комітет, профспілкове бюро чи інший виборний орган (далі – цеховий комітет), який діє у межах повноважень, наданих первинною організацією профспілки.

Примірне положення про первинну профспілкову організацію - організаційну ланку членської організації ФПУ

Затверджено
Постанова Президії Ради ФПУ
15.11.2000 № П-30-7

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ
про первинну профспілкову організацію - організаційну ланку членської організації Федерації профспілок України

1. Загальні положення

1.1. Первинна профспілкова організація є добровільним об'єднанням членів профспілки за місцем роботи або навчання, які, як правило, працюють на одному підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності і видів господарювання чи у фізичної особи, яка використовує найману працю, або навчаються в одному навчальному закладі (далі - на підприємстві, в установі, організації). Первинна профспілкова організація може утворюватися також членами профспілки, які не перебувають у трудових відносинах, а забезпечують себе роботою самостійно.

Примірний перелік постійних комісій профкому первинної профспілкової організації

Профком створює постійні комісії або закріплює членів профкому за напрямами роботи комітету.

Президія ФПУ затвердила примірний перелік постійних комісій первинної профспілкової організації та примірні положення про них (докладніше читайте в «Бібліотечці голови профспілкового комітету» № 11 за 2005 рік «Первинна профспілкова організація та її постійні комісії (нормативні документи)», додатки 1-10 до постанови Президії ФПУ від 22.09.2005 № П-20-5).

Рекомендації щодо оформлення стенду профспілкової організації

Стенд профспілкової організації рекомендується розташовувати поруч з учительською або іншим найбільш відвідуваним  місцем. Якщо первинна профспілкова організація має приміщення профкому, то стенд розташовується поряд із ним.

На стенді можуть бути розташовані:

-         назва і емблема Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України;

-         склад профспілкового комітету з розподілом обов’язків між його членами;

-         перелік комісій профкому та їх склад;

Що необхідно пам’ятати голові первинної профспілкової організації

Що необхідно пам’ятати
голові первинної профспілкової організації

Перш за все необхідно пам’ятати, що професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок.

Профспілки діють відповідно до законодавства (Конституції України, Кодексу законів про працю України,  Законів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про колективні договори та угоди», «Про охорону праці» та ін.)  та своїх статутів.

Планування роботи профкому

Робота профкому має плануватися відповідно до наявних у профспілці вимог. З цього випливає, що профспілковий комітет може планувати свою роботу на півріччя або на рік.
Правильно роблять ті профкоми, які складають плани роботи, ґрунтуючись на пропозиціях членів комітету, його постійних комісій, профбюро, профгрупоргів, членів профспілки.
Розробляючи проект плану, необхідно врахувати питання, які передбачені заходами з реалізації пропозицій та критичних зауважень, висловлених на звітно-виборних зборах (конференції), а також при обговоренні колективного договору, перспективного (річного) плану роботи комітету (якщо такий затверджувався тощо).

Поради щодо підготовки та проведення профспілкових зборів (конференції)

Вищим органом профспілкової організації є профспілкові збори (конференція), які скликаються у термін, визначений статутом профспілки (для нас: не рідше 2 разів на рік).

Профспілкові збори (конференція) скликаються профкомом за його власною ініціативою, на пропозицію вищого за рівнем підпорядкування профспілкового органу або на вимогу членів профспілки, відповідно до статутних норм.

Члени профспілки, об’єднані у первинну організацію, в межах статутних положень вправі зажадати проведення зборів у визначений ними термін і запропонувати обговорити на них внесений ними порядок денний та проект постанови.

Поради щодо документування профспілкових зборів (конференції), засідання профкому

Прийнято, що в протоколі зборів (конференції), засідань профкому має міститися:

1. Найменування профспілки та первинної профспілкової організації.
  2. Назва місця проведення зборів (конференції), засідання профкому (м. Київ).
  3. Номер протоколу.