Для чого працівнику потрібна профспілка?

Профспілка – надійна опора та реальна сила, яка здатна захистити!

Вступаючи до профспілки, працівник повинен розуміти, що він добровільно стає членом організації, яка представлятиме та відстоюватиме  його  трудові, соціальні-економічні права та інтереси в органах  державної влади та місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями, а також з іншими об’єднаннями громадян.

Працівнику, який у процесі роботи віддає свої знання, вміння, професійні здібності, свою робочу силу, потрібен захист його законних  прав і інтересів, оскільки самостійно  їх відстояти важко.

Саме профспілка може впевнено запропонувати працівникові свій захист та підтримку. Для цього у неї є права, досвід і могутня сила солідарності. Саме їй законодавством надані широкі повноваження, зокрема щодо громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю та ініціювання притягнення роботодавця-порушника до відповідальності.

Тільки член профспілки користується  правом на захист профспілковою організацією своїх прав та інтересів з питань:

-          оплати праці, гарантій та компенсацій;

-          зайнятості, професійної підготовки та підвищення кваліфікації;

-          режиму робочого часу та відпочинку;

-          забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці;

-          соціального захисту та охорони здоров’я.

Тільки член профспілки може розраховувати на:

-         представництво його професійних, трудових і соціально-економічних прав та інтересів в органах державної влади та органах місцевого самоврядування;

-         представництво і захист його індивідуальних прав та інтересів при реалізації конституційного права на звернення за захистом до судових органів, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і міжнародних судових установ;

-         представництво його інтересів у взаємовідносинах з роботодавцем на основі колективного договору підприємства  та відповідно до законодавства;

-         захист та солідарну підтримку спілчан та профспілкової організації.

Лише член профспілки має право на:

• отримання в профспілкових органах безкоштовної кваліфікованої юридичної  консультативної допомоги;
  • захист своїх прав та інтересів у суді за підтримки  профспілкового юриста;
  • захист та підтримку профспілкового комітету у випадку розірвання з ним трудового договору за ініціативою роботодавця;
  • проведення незалежної експертизи умов його праці профспілковим органом;
  • захист житлових прав профспілковим комітетом;
  • матеріальну допомогу  від профкому і підтримку у надзвичайних ситуаціях;
  • звернення у разі загрози його життю або здоров’ю на виробництві із заявою до профспілкового комітету щодо ініціювання ним негайного припинення небезпечних робіт;
  • отримання безоплатної консультативної допомоги довірених лікарів профспілок з питань тимчасової або постійної втрати працездатності та встановлення інвалідності;
  • забезпечення путівкою, придбаною за рахунок коштів профспілкового бюджету на лікування, оздоровлення та відпочинок  (у тому числі й на членів сім’ї);
  • отримання пільгових кредитів у профспілкових кредитних організаціях;
  • безоплатне користування та на пільгових умовах послугами палаців і будинків культури, підліткових клубів, дитячих спортивних шкіл та оздоровчих секцій, підпорядкованих профспілкам;
  • підтримку профспілкового комітету після виходу на пенсію чи у разі настання інвалідності у користуванні нарівні з працівниками наявними на підприємстві можливостями щодо медичного обслуговування, забезпечення житлом, путівками до оздоровчих і профілактичних закладів та іншими соціальними послугами і пільгами згідно із статутом підприємства, установи, організації та колективним договором.

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку