Постановка на профспілковий облік: алгоритм і нюанси

Уже зовсім скоро розпочнеться новий навчальний рік. А сьогодні в галузі ще йдуть активні "міграційні процеси". Хтось отримав освіту у вищому навчальному закладі і влаштовується на роботу, хтось вирішив змінити місце роботи, перейшовши з однієї школи або дошкільного навчального закладу до іншого, а хтось взагалі вирішив перекваліфікуватися. І дехто, оформивши всі документи на новому місці роботи, забуває про необхідність стати на профспілковий облік. Яким же чином це зробити?

Нагадаємо, що облік членів профспілки ведеться за обліковими картками у первинних профспілкових організаціях, а в нашій галузі це: школа, дитячий садок, вищий навчальний заклад тощо. Прийом на облік членів профспілки проводиться головою профкому, профорганізатором або особою, уповноваженою на це, при пред’явленні квитка та облікової картки члена профспілки.

Отже, якщо ви член Профспілки працівників освіти і науки України, то звертаєтеся до голови профкому із заявою про взяття вас на облік в первинній організації, надаєте профспілковий квиток і облікову картку, яку вам повинні були видати за попереднім місцем роботи або навчання. Голова профкому (або особи, вказані вище) зробить відповідний запис в картці обліку, а профспілковий квиток поверне вам на руки.

Що ж робити, якщо у вас немає цих документів або одного з них?

У випадку, коли ви не маєте облікової картки, при пред’явленні профспілкового квитка вам заповнятьнову картку обліку за даними квитка члена профспілки.

Коли ж у вас немає профспілкового квитка, але облікова картка оформлена належним чином, є відмітки про сплату членських внесків, всі підписи і печатки, то ви пишете заяву з проханням надати вам новий квиток члена профспілки з поясненням причини його відсутності. За обліковою карткою вас беруть на профспілковий облік, а новий квиток, заповнений за даними облікової картки видають на руки.

Якщо ж ви не маєте ні квитка, ні картки, то є два шляхи вирішення питання про профспілковий облік. Або ви звертаєтесь із заявою про прийняття вас у члени профспілки – отримуєте новий профспілковий квиток і вас беруть на профспілковий облік, заповнивши облікову картку (але при цьому ви втрачаєте стаж профспілкового членства, який у вас був до цього). Або вам потрібно буде звернутися у профспілкову організацію за попереднім місцем роботи чи навчання з проханням про підтвердження вашого профспілкового членства та сплати внесків (довідки з профкому та бухгалтерії), за якими вам оформлять нові документи і візьмуть на профспілковий облік (можливо, вам пощастить і ви отримаєте на руки і квиток, і картку, бо їх просто забули видати чи виписати).

Які ваші дії, якщо ви є членом іншої профспілки?

Варто зауважити, що профспілки – членські організації Федерації профспілок України – зобов’язані згідно з її Статутом взаємно визнавати профспілкове членство при переході членів профспілок з однієї профспілки до іншої. Їхні профспілкові квитки та картки обліку членів профспілки не підлягають обов’язковому обміну.

Отже, особа, яка приймає на облік члена профспілки, який був членом іншої профспілки, зобов'язана надати йому для ознайомлення (у даному випадку вам) Статут профспілки, запропонувати написати заяву про визнання статутних вимог до члена профспілки та про порядок сплати членських профспілкових внесків.

Після отримання від вас заяви у профспілковому квитку та обліковій картці робиться запис щодо назви профспілки (віднині – ви член Профспілки працівників освіти і науки України), профспілковий квиток повертається, а картка, після зазначення дати взяття на облік, залишається в первинній організації.

Як бути, коли ваш квиток чи облікова картка члена профспілки стали непридатними до користування або в яких не залишилося місця для внесення відповідних записів?

Алгоритм постановки на профспілковий облік залишається такий самий, тільки ваші профспілкові документи замінюються на нові. Квиток члена профспілки видається вам у руки, а облікова картка додається до нововиписаної, якій присвоюється номер профспілкового квитка.

А якщо ви досі не член профспілки?

Тоді запрошуємо вас вступити у нашу дружню майже 200-тисячну профспілкову родину, бо профспілка – ваш соціальний захист і реальна підтримка.

Шановні голови профспілкових комітетів!

Хочемо нагадати, що кожен член вашого трудового колективу, незалежно від того член профспілки він чи ні, потребує вашої турботи та уваги. Не чекайте, поки нові співробітники прийдуть до вас із заявою про постановку на профспілковий облік або про вступ до профспілки. Зверніться до них з відповідною пропозицією, розкажіть новоприбулим молодим спеціалістам чи співробітникам, що працювали в іншій галузі, про переваги членства в профспілці освітян. Запропонуйте їм зайти на сайт Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України (www.profspilka.kiev.ua), щоб вони відчули, чим живе , про що хвилюється наша освітянська родина.

А якщо у вас виникнуть питання щодо постановки членів профспілки на облік, то зверніться до розділу "Оргробота"(категорія "Положення та інструкції") і в інструкції про облік членів профспілки найдете відповіді на всі запитання або зателефонуйте до відділу організаційної роботи міської організації профспілки (тел. 234-53-11), де вам завжди раді допомогти.

В єдності наша сила!

Ірина Волинко,

завідувач відділу організаційної роботи КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку