Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі

Новини, Трудові відносини | 28 листопада 2017

Будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, відносини тощо, пов'язані з людиною і членами її родини, відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються у побутовому, інтимному, товариському, професійному, діловому та інших сферах життя особи, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення людиною, яка обіймає посаду, пов'язану з виконанням функцій держави чи органу місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень – це інформація про особисте і сімейне життя людини, яка є конфіденційною. Таку позиція викладено у рішенні Конституційного Суду України від 20 січня 2012 року № 2-рп/2012 року.

Положення ч. 2 ст. 32 Конституції передбачають вичерпні підстави для можливого правомірного втручання в особисте і сімейне життя людини. Такими підставами є:

- згода людини на збирання, зберігання, використання і поширення конфіденційної інформації щодо неї;

- якщо згода відсутня, то це випадки, передбачені законом, і тільки в інтересах національної безпеки, економічного добробуту і прав людини.

Відповідно до ст. 260 Кримінально-процесуального кодексу України аудіо-, відеоконтроль особи є різновидом втручання у приватне спілкування, яке проводиться без її відома на підставі ухвали слідчого судді, якщо є достатні підстави вважати, що розмови цієї особи або інші звуки, рухи, дії, пов’язані з її діяльністю або місцем перебування тощо, можуть містити відомості, які мають значення для досудового розслідування.

Оскільки інформація, відображена в аудіозаписах розмов працівників навчального закладу, містить у собі відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються у товариському, професійному, діловому та інших сферах життя особи, така інформація може збиратися, зберігатися, використовуватися і поширюватися лише за умови одержання згоди працівників.

Збір інформації, що містить у собі відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються у товариському, професійному, діловому та інших сферах життя працівників, без одержання їхньої згоди є порушенням конституційних прав громадян.

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень

Новини, Трудові відносини | 20 листопада 2017

Особливості застосування до працівників  дисциплінарних стягненьТрудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) на основі типових правил.

Які види стягнення може бути застосовано до працівника?

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

1) догана;

2) звільнення.

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом

У зв’язку з численними запитами щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом, повідомляємо наступне. Педагогічні працівники з вищою освітою, які працюють у дошкільних навчальних закладах не за фахом та які пройшли підвищення кваліфікації, атестуються як такі, що мають відповідну освіту. Зазначену позицію було висвітлено у листі МОНУ від 19.12.2013 р. N 1/9-891.

Частиною третьою ст. 32 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) встановлено, що у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Крім того, ст. 103 КЗпП встановлено, що про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

П. 31 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.92 р. N 9 "Про практику розгляду судами трудових спорів" передбачено, якщо при розгляді трудового спору буде встановлено, що зміна істотних умов трудового договору проведена не у зв’язку зі зміною в організації виробництва і праці на підприємстві, в установі, організації, то така зміна з урахуванням конкретних обставин може бути визнана судом неправомірною з покладенням на власника або уповноважений ним орган обов'язку поновити працівникові попередні умови праці.

Встановлення випробування працівникові

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу: осіб, які не досягли вісімнадцяти років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби; інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи; осіб, обраних на посаду; переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади; осіб, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи; вагітних жінок; одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців; осіб на тимчасові та сезонні роботи; внутрішньо переміщених осіб. Випробування не встановлюється також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, - шести місяців.

Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

До строку випробування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини.

Коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.

Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’яУ зв’язку зі зверненнями спілчан з питання правомірності допуску до роботи працівників, які пройшли профілактичні медичні огляди в приватних закладах охорони здоров’я, надаємо наступне роз’яснення.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» затверджено, Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, Перелік протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, а також Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів.

Згідно з п. 5 вищевказаних Правил медичні огляди проводяться закладами охорони здоров’я, які мають ліцензію на медичну практику та акредитаційний сертифікат. Перелік закладів охорони здоров'я, які за заявницьким принципом мають право проводити обов'язкові профілактичні медичні огляди, затверджується відповідно наказом Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. У листі МОЗ України від 12.12.2012 року №3.15-58/5167/570 вказується про те, що профілактичний медичний огляд проводиться виключно у відповідності до обов'язкового обсягу досліджень та по закінченню готується висновок про стан здоров'я, що включає заключення усіх спеціалістів затвердженою комісією.

Таким чином, законодавством не передбачено обмежень щодо проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів в закладах озорони здоровя певного типу власності. Це означає, що працівник має право проходити обов’язковий профілактичний медичний огляд як в державних, комунальних, так і в приватних закладах охорони здоров’я.

Особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”:

- пенсія, призначена особі після набрання чинностіЗаконом України"Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" (після 01.10.2011р.) відповідно Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"), в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії у порядку та на умовах, передбачених Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування";

Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку

Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинкуЗакон України “Про освіту” від 23 березня 1996 року в п. 1 ст. 54 передбачає, що педагогічною діяльністю можуть займатись особи з високими моральними якостями, які мають відповідну освіту, професійно-практичну підготовку, фізичний стан яких дозволяє виконувати службові обов’язки. Визначення аморального проступку в законі не надається і належить до категорії оціночних понять. Трудове законодавство не дає поняття аморального проступку. У широкому значенні аморальний проступок – це діяння, що порушує моральні підвалини суспільства, моральні цінності, які склалися в суспільстві.

Юридичні аспекти збору благодійних внесків і пожертв на потреби закладів освіти

Юридичні аспекти збору  благодійних внесків і пожертв на потреби закладів освітиПунктом 4 ст. 61 Закону України «Про освіту» визначено, що додатковими джерелами фінансування закладів освіти є в тому числі і добровільні грошові внески матеріальні цінності, одержані від підприємств, установ, організацій, окремих громадян; інші кошти.

Таким чином, надання батьками фінансової підтримки навчальним закладам не суперечить законодавству. При цьому важливо, щоб прийом благодійних внесків від фізичних і юридичних осіб здійснювався виключно на добровільній основі.

Засновниками благодійних організацій можуть бути дієздатні фізичні та юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб публічного права.

Реорганізація навчальних закладів: що повинен знати працівник, профактив, роботодавець?

Реорганізація навчальних закладів:  що повинен знати працівник, профактив, роботодавець?       Під час реорганізації навчальних закладів актуальними є питання збереження та захисту трудових, соціально-економічних прав освітян.

До Вашої уваги пропонується роз'яснення щодо порядку проведення реорганізації навчальних закладів, зокрема щодо дотримання норм законодавства про працю.

Право працівників управлінь освіти – державних службовців на викладацьку діяльність в основний робочий час

Новини, Трудові відносини | 18 листопада 2013

Право працівників управлінь освіти – державних службовців   на викладацьку діяльність в основний робочий час  Статтею 7 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» встановлені обмеження для державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.

Так, відповідно до пункту 1 частини 1 статті 7 вищезазначеного Закону особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, забороняється займатися іншою оплачуваною діяльністю (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту), якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Таким чином, працівники, які мають статус державного службовця, мають право суміщати державну службу з викладацькою роботою.

Жодних обмежень щодо часу виконання державними службовцями  викладацької роботи (в основний чи позаробочий час) ст.7 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» не містить.

Переведення працівників на роботу за строковим трудовим договором

Переведення працівників на роботу за строковим трудовим договоромТрудові договори на визначений строк або на час виконання певної роботи можуть укладатися лише у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавством.

В постанові Пленуму Верховного Суду України № 9 від 6 листопада 1992 p. вказується, що при укладенні трудового договору на певний строк цей строк встановлюється угодою сторін і може визначатися не тільки конкретним періодом, але також і настанням певної події, наприклад, повернення на роботу робітниці з відпустки по вагітності, пологах і догляду за дитиною; працівника, який звільнився з роботи в зв'язку із призовом на строкову військову або альтернативну (невійськову) службу.

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку