Василь
Чи можливо вийти на пенсій за вислугою 26 років в 50 років і через півроку повернутися в школу за контрактом? Чи буде зберігатися зарплата та пенсія?
Профспілка: Пенсії за вислугу років призначають відповідно до п. „е” ст.55 Закону України „Про пенсійне забезпечення” (за наявності спеціального стажу роботи не менш як 25 років) та Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 р. № 909.Згідно зі статтею 7 Закону України “Про пенсійне забезпечення” пенсія за вислугу років призначається лише за умови залишення роботи, яка дає право на таку пенсію. Якщо пенсіонер, якому призначено пенсію за вислугу років, у подальшому влаштовується на роботу, що дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії призупиняється на весь час роботи.кщо в період одержання пенсії за вислугу років особа досягає пенсійного віку (жінка – 55 років, чоловік – 60 років), можна звернутися до органів Пенсійного фонду України за місцем проживання із заявою про призначення пенсії за віком. Тільки за таких умов після досягнення пенсійного віку можна працювати на посаді, що дає право на пенсію за вислугу років. Сам факт досягнення пенсійного віку такого права не дає.