Ольга

Працюю вчителем.У квітні оформлюю пенсію за віком.Чи увійде у стаж декретна відпустка (період 1999-2005 роки), 3 роки з якої по догляду за дитиною, а ще 3 роки по медичним показникам через медкомісію? Чи зараховується до стажу навчання у інституті?

Профспілка: Час догляду за дитиною у період до 01.01.2004 року зараховується до страхового стажу непрацюючій матері (до досягнення нею 3-річного віку) чи працюючій особі, якій у встановленому законом порядку надана відповідна відпустка по догляду за дитиною до 3- та 6-річного віку.Починаючи з 01.01.2004 року, час догляду за дитиною, в даному випадку до досягнення нею 3-річного віку, зараховується до страхового стажу у разі отримання відповідної допомоги (за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку). Згідно зі статтею 14 страхувальниками таких осіб є підприємства, установи, організації, військові частини та органи, які виплачують допомогу. Час неоплачуваної відпустки по догляду за дитиною з 3-х до 6 років не зараховується до страхового стажу.Період навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі до 2004 року відповідно до пенсійного законодавства зараховується до трудового (страхового) стажу.