Валентина

Чи повинна виплачуватися надбавка за престижність праці та вислугу років у випадку коли я маю педнавантаження старшого викладача 1500 годин на одній кафедрі і педнавантаження викладача 800 годин на іншій? Мені ці надбавки виплачують там де я отримую повну ставку, а там де 0.5 - ні. У роздруківці по зарплаті йде трактація "суміщення". Всю свою роботу відображаю у табелі,як це вимагає керівництво.Тобто працюю як за сумісництвом , а платять як за суміщення. Різницю між цими поняттями розумію. Перед тим як звернутися в бухгалтерію хочу бути юридично підкованою.Допоможіть,будь-ласка.

Профспілка: Якщо педагогічний працівник виконує роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої на ставку, абсолютний розмір надбавки за престижність педагогічної праці відповідно зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи) незалежно від того, як виконується додаткова робота (на умовах сумісництва чи суміщення).     МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ №1/9-385 від 25 травня 2011 року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управління освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій Головам рад ректорів (директорів) вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації Щодо постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2009 р. №1130 "Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників" з 1 січня 2010 року установлена надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) лише вищезазначеним категоріям педагогічних працівників. Обмеженість категорій педагогічних працівників, які мають право на цю надбавку, призводить до соціальної напруги у педагогічних колективах. Значна кількість педагогічних працівників, які забезпечують навчально-виховний процес у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та позашкільних навчальних закладах не мають права на встановлення цієї надбавки. Також позбавлені права на таку надбавку педагогічні працівники, які працюють у закладах і установах соціального захисту населення, охорони здоров’я, культури та інших відомств. На сьогодні така надбавка встановлюється працівникам лише за займаною посадою. Специфіка роботи у сфері освіти така, що працівникам навчальних закладів (у т.ч. не педагогічним) надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому ж закладі (п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 №102). При цьому таким працівникам надбавка за викладацькі години не встановлюється, що також приводить до соціальної нерівності в оплаті праці педагогічних працівників. Постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. №373 "Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування" з 1 вересня 2011 р. передбачено встановлення такої надбавки усім категоріям педагогічних працівників. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. №373 саме з 1 вересня ц.р. втрачає чинність постанова Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2009 р. №1130 і надбавка в  розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) встановлюватиметься усім педагогічним працівникам, перелік посад яких затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 963, усіх навчальних закладів, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування. Надбавка встановлюватиметься до посадового окладу (ставки заробітної плати, у т.ч. годинної), визначених з урахуванням підвищень, передбачених нормативно-правовими актами з оплати праці. Надбавка встановлюватиметься незалежно від установлених за іншими нормативно-правовими актами надбавок і доплат. Якщо педагогічний працівник виконує роботу обсягом менше або більше норми, передбаченою ставкою заробітної плати, абсолютний розмір надбавки відповідно зменшуватиметься або збільшуватиметься пропорційно навантаженню (обсягу роботи). Надбавка встановлюватиметься педагогічним працівникам як за основною посадою, так і за сумісництвом. Також надбавка встановлюватиметься на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником. Тобто, якщо працівники закладу (у т.ч. і не педагогічні), крім своєї основної роботи за посадою у тому самому навчальному закладі ведуть викладацьку роботу чи заняття з гуртками (п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 №102), то така надбавка нараховуватиметься і на викладацькі (гурткові) години. Заступник Міністра       П.М. Куліков

24.січня

Ювіляри 11.2019