Оксана

Доброго дня. В мене такі запитання: Я в 2013 році виходжу на пенсію. Маю 32 роки педстажу і 5 років навчання в педінституті, тобто разом 37 років. Чула, що якщо би було 40 років, то пенсія була б значно більша. Чи можна не оформлятися (продовжити контракт) і працювати далі ? Чи справді це підвищення буде суттєве? Чи має право директор коледжу брати на роботу сумісника, якщо основні працівники не мають повної ставки?

Профспілка: Страховий стаж впливає на розмір пенсії. Чи буде суттєво відрізнятися розмір пенсії при страховому стажі 37 та 40 років залежить не лише від стажу, а і від заробітної плати, яку отримував працівник. В Галузевій угоді між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України  на 2011–2015 роки міститься рекомендація  керівникам органів управління освітою, закладів та  установ освіти і науки, відповідним профспілковим органам з метою створення педагогічним, науково-педагогічним працівникам відповідних умов праці, які б максимально сприяли забезпеченню продуктивної зайнятості та зарахуванню періодів трудової діяльності до страхового стажу для призначення відповідного виду пенсії: - при звільненні педагогічних працівників вивільнені години розподіляти у першу чергу між тими працівниками, які мають неповне тижневе навантаження; - залучати до викладацької роботи керівних, педагогічних та інших працівників закладів освіти, працівників інших підприємств, установ, організацій лише за умови забезпечення штатних педагогічних, науково-педагогічних працівників навчальним навантаженням в обсязі не менше відповідної кількості годин на ставку.

24.січня

Ювіляри 11.2019