Людмила

Добрий день. Я сама виховую дитину 14 років. З батьком дитини розлучена вже 9 років. Батько участі у вихованні дитини не бере. Чи маю я право на додаткову відпустку як одинока матір? Якщо так, то які документи для цього потрібні?

Профспілка: Статтею 19 Закону України «Про відпустки» передбачено, що щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається:• жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;• жінці, яка має дитину-інваліда;• жінці, яка всиновила дитину;• одинокій матері;• батьку, який виховує дитину без матері (в тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);• особі, яка взяла дитину під опіку;• одному з прийомних батьків.Для отримання відпустки розлучена жінка, яка сама виховує дитину (без батька), може подати: копію свідоцтва про народження дитини та документ, який підтверджував би те, що батько не бере участі у вихованні дитини.Чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред'явити жінці, котра виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки. Тому для підтвердження права на зазначену відпустку в цьому випадку роботодавцю має бути пред'явлено будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини. Зокрема, такими документами, наприклад, можуть бути: рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав; ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів. У листі Міністерства праці та соціальної політики України «Про порядок надання соціальної додаткової відпустки одиноким матерям» від 26.07.2010 р. № 2650/0/10-10/13 також вказується, що документом, який підтверджує право матері на додаткову відпустку також може бути:- акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, створеною на підприємстві, в установі, організації;- акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів в акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини; - довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з учителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.