Юлія Доброго дня, я працюю вчителем у сільській школі, ВУЗ закінчила з червоним дипломом, чи мають мені доплачувати 50 % за диплом, чи це тільки для вчителів столиці? І які надбавки передбачені мені законодавством як молодому спеціалісту?

Профспілка: Надання працівникові надбавки за складність і напруженість і роботі у розмірі 50% посадового окладу не є гарантованою законодавством виплатою. Відповідно до Порядку надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів у 2013 році, затвердженого наказом МОНУ від 12.06.2013  № 736 молодим спеціалістам надається одноразова адресна грошова допомога у п'ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Така допомога надається особам, які: є випускниками випускникам денної форми навчання, які навчались за рахунок бюджетних коштів за державним замовленням у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації державної та комунальної форм власності незалежно від підпорядкування; у 2012-2013 навчальному році здобули освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного профілю; уклали на строк не менш як три роки договір про роботу на посадах педагогічних працівників у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах. Таким чином, випускникам навчальних закладів, які навчалися за кошти фізичних чи юридичних осіб, працівникам, які уклали договір про роботу на посадах педагогічних працівників в дошкільних чи позашкільних навчальних закладах, зазначена допомога не виплачується. Міністерство освіти і науки України затверджує кількість випускників та обсяг допомоги, що надається в межах асигнувань, передбачених у Державному бюджеті України на 2013 рік на зазначені цілі. Нарахування допомоги здійснюється у вищому навчальному закладі на підставі наказу, що видається після затвердження кількості випускників, яким надається допомога, та на підставі поданої випускником до 10 жовтня 2013 року заяви про надання допомоги, копії трудової книжки та копії договору. Виплата здійснюється до кінця поточного року. До 15 лютого 2014 року вищі навчальні заклади I-IV рівнів акредитації, які виплачували допомогу, звітують перед органом вищого рівня щодо проведеної виплати. У разі відмови випускника приступити до роботи за призначенням, звільнення його з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни, звільнення за власним бажанням протягом трьох років від початку роботи у загальноосвітньому та професійно-технічному навчальному закладі отримувач допомоги зобов'язаний повернути суму фактично одержаної допомоги згідно з укладеними договорами у вищий навчальний заклад, де була здійснена виплата. Вищий навчальний заклад повертає зазначені кошти до державного бюджету.

17.листопада

З ДНЕМ СТУДЕНТА!