Про профспілку

Про профспілку | 24 жовтня 2008

Історична довідка

У червні 1975 року було створено міський комітет профспілки працівників освіти, вищої школи та наукових установ м. Києва. Відтоді і веде свій розвиток профспілкова організація освітян і науковців столиці. Чисельний загін спілчан налічував 50 тисяч. Головним завданням відтоді  Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України  вважає соціально-економічний та правовий захист членів профспілки.

У радянський період у рамках соціалістичного змагання вирішувались навчальні, виробничі та соціальні питання, проводилася культурно-масова робота.

Здійснювалася охорона праці та правове забезпечення.

З початку 90-х років у діяльності міської профспілкової організації відбуваються певні зміни. Саме в цей час народилися нові демократичні форми профспілкової роботи за права та соціальні гарантії освітян та студентів – мітинги, пікети, страйки з одного боку. Проте, з іншого боку, профспілки почали будувати свої відносини з роботодавцями, владними структурами на засадах соціального партнерства.

Новими напрямами в роботі Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки ХХІ століття є активна участь у законотворчій діяльності, любіювання інтересів, членів профспілки в соціальній сфері.

Соціальне партнерство

Про профспілкуВажливим елементом соціального партнерства є колективний договір між адміністрацією освітянського закладу та трудовим колективом, що укладається за його дорученням профспілковою організацією. Другий рівень – Угода між Управлінням освіти району та районною профспілкою.

Третій – Угода між Управлінням освіти м. Києва та Київською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України. Міська організація також бере активну участь у підготовці Регіональної Угоди між виконавчим органом Київської міської ради (КМДА), Київською міською асоціацією роботодавців та Київською міською радою прфспілок, угоди між Міністерством освіти та ЦК Профспілки

ПРЕДСТАВНИЦТВО СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ТА ТРУДОВИХ ІНТЕРЕСІВ ОСВІТЯН

Хроніка дій

Про профспілкуЖовтень 1996 року – загальноміський мітинг працівників галузі з вимогами забезпечити повне фінансування галузі, виконати Указ Президента України щодо своєчасної виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат. Прагнення і справедливі вимоги освітянської профспілки залишалися незадоволеними.

Грудень 1999 року – Загальноміський мітинг працівників установ і закладів освіти у зв'язку з невиконанням статті 57 Закону України "Про освіту". Прийняття Закону "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності". Ухвалено Закон "Про наукову і науково-технічну діяльність".
  Червень-липень 2001 року –  Вперше в Україні в розмірі посадового окладу було виплачено допомогу на оздоровлення педагогічним і науково-педагоічним працівникам навчальних закладів міста.

Листопад-грудень 2001 року – Взято участь у 3 пікетуваннях Верховної Ради України, внесено 5 пропозицій до проекту Державного бюджету на 2002 рік, направлено 17 звернень щодо розв'язання проблем соціально-економічного характеру до Кабінету Міністрів, Верховної Ради України, Київської міської державної адміністрації.
  2004 рік – За наполяганням освітянської профспілки встановлено 10% муніципальну надбавку до посадових окладів учителів загальноосвітніх навчальних закладів і вихователів дошкільних навчальних закладів. Ухвалено Закон України "Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України "Про освіту", педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів".
  2005 рік – Вдалося домогтися підвищення заробітної плати: з 01.01.2005 р. посадові оклади (ставки заробітної плати) освітян зросли на 10,5%, з 1 квітня –  на 10,7%, з 1 липня – на 6,9%, з 1 вересня 2005 р. рівень посадових окладів учителів, вихователів, методистів зріс на 9-14%, керівників загальноосвітніх навчальних закладів – на 13,6-25%, керівників позашкільних навчальних закладів – на 10,7-29,7%, керівників дошкільних навчальних закладів – на 13,6-29,7%, викладачів, асистентів, стажистів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації – на 15-16,8%.
  2006 рік – Понад 14 тис. учителів, викладачів та студентів пікетували Київську міську державну адміністрацію з вимогою відміни неаргументованого підвищення з 1 грудня 2006 року тарифів на житлово-комунальні послуги в 3.4 рази.

Грудень 2006 р. проведено масштабну акцію протесту проти різкого підвищення у м. Києві тарифів на житлово-комунальні послуги. В акції протесту взяли участь 15 тисяч освітян. Внаслідок цих активних дій тарифи на ЖКП було знижено з 3, 4 до 1, 9 разів.

Грудень 2008 р. під час розгляду бюджету пікетували Кабінет Міністрів та Верховну Раду України щодо суттєвого підвищення заробітної плати працівників освіти.

Лютий 2009 р. 5 тисяч освітян взяли активну участь у пікетуванні Київської міської державної адміністрації, щоб заявити про свій протест щодо підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, введення платних медичних послуг і прийняття «антисоціального» міського бюджету.

Жовтень 2009 р., в рамках осіннього наступу профспілок, Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України взяла солідарну участь у ході “На захист конституційних трудових прав” з нагоди Всесвітнього дня боротьби з бідністю.

Березень 2011 р. понад 10 тисяч спілчан із усіх регіонів України, переважна більшість яких становили київські педагоги і студенти, згуртувавшись, вийшли на Всеукраїнську акцію протесту.

Основні вимоги:

-       поширення 20% надбавки за престижність педагогічної праці на всіх педагогічних працівників;

-       розблокування Єдиної тарифної сітки;

-       підвищення розміру стипендії для студентів.

Завдяки консолідованим діям вдалося поширити надбавку за престижність педагогічної праці в розмірі 20% посадового окладу на всіх педагогічних працівників незалежно від відомчого підпорядкування.

Березень 2011 року на підтримку вимог профспілок відкликати з Верховної Ради України законопроект № 7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" взято участь у пікетуванні Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Липень 2011 року взято участь у акції протесту біля Адміністрації Президента під девізом "Стоп антинародній пенсійній реформі" з вимогою застосування Президентом України права вето на прийнятий Верховною Радою Закон України про реформування пенсійної системи, який протирічить Конституції України та суттєво погіршує права громадян.

Жовтень 2011 року у Києві з нагоди Міжнародного дня боротьби з бідністю, в рамках Осіннього наступу профспілок, приєдналися до Всеукраїнської акції протесту проти бідності в Україні.

СКЛАД ПЕРВИННИХ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

Загальна кількість профспілкових організацій ( станом на 01.01.11) - 1069, у тому числі:
  - профспілкові організації загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних начальних закладів - 1027;
  - профспілкові організації вищих навчальних закладів - 19 (з них 1 первинна  профспілкова організація об'єднана зі студентською);
  - профспілкові організації студентів - 16;
  - профспілкові організації прямого профспілкового обслуговування -10.

Чисельність членів профспілки

Загальна чисельність членів профспілки (станом на 01.01.11) - 191703, у тому числі:
  -  працівникі загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних навчальних закладів - 62389;
  - працівники вищих навчальних закладів - 29 105;
  - студенти - 97238;
  -  працівники організацій прямого профспілкового обслуговування - 894;
  - пенсіонери - 2077.

Станом на 01.01.2011 р. до складу Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України входять:

- 10 районних організацій профспілки, які об'єднують 1027 первинних профспілкових організацій з кількістю 64062 члена профспілки (з них 1673 - непрацюючі пенсіонери), охоплення профспілковим членством серед працівників складає 97%, з пенсіонерами -  100%;

- 19 первинних профспілкових організацій вищих навчальних закладів (з них 1 первинна  профспілкова організація об'єднана зі студентською) з кількістю 29497 членів профспілки (з них 392 - непрацюючі пенсіонери), охоплення профспілковим членством серед працівників складає 91%, з пенсіонерами -  92%;

- 16 первинних профспілкових організацій студентів, які об'єднують 97238 членів профспілки, охоплення профспілковим членством складає 84%;

- 10 первинних профспілкових організацій прямого профспілкового обслуговування, які нараховують 906 членів профспілки (з них 12 - непрацюючі пенсіонери), охоплення профспілковим членством серед працівників складає 62%, з пенсіонерами -  63%.

Всього непрацюючих пенсіонерів - 2077, що складає 1 % від загальної кількості членів профспілки.

За 2010 р. вибуло з профспілки за власним бажанням 216 осіб, це на 37 менше, ніж у 2009 р., з профспілки не виключено жодної особи.

Таким чином, Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки об'єднує 1072 первинні профспілкові організації із загальною кількістю 191703 члена профспілки (без пенсіонерів - 189626), що на 2431 особу менше, ніж у минулому році (без пенсіонерів - на 2218).

Загальна чисельність членів профспілки в абсолютних цифрах зменшилась порівняно з минулим роком на 1 % за рахунок зменшення на 5630 кількості працівників і студентів практично в усіх організаціях (крім організацій прямого профспілкового обслуговування) та непрацюючих пенсіонерів (на 213).

Зате у відсотковому відношенні порівняно з минулим роком спостерігається зростання профспілкового членства в організаційних ланках КМОППОіНУ на 2 % (дивись таблиці).

(станом на 01.01.2011 р.)

Профспілкові  організації Кількість ППО
(*- об’єднана)
Всього
працівників (студентів)
з них членів профспілки Непра-цюючих пенсіонерів Разом членів профспілки з них жінок з них молоді (до 35 р.) Вибули
за власним бажанням

РОП

ВНЗ

18 +1 об *

32071

20 +1 об *

Студенти

17-1 об *

17-1 об *

Прямого профобслу-
говування

2010 р.

2077

191703

120407

219460

191844

194134

Різниця (+/-)

Охоплення профспілковим членством серед працівників (студентів) становить:

Профспілкові
організації

Всього працівників

З них членів профспілки

Охоплення профспілковим членством

Заклади освіти

97 %

Вищі навчальні заклади

32071

91 %

Студенти

84 %

Організації прямого профобслуговування

62 %

89 %

Співвідношення між кількістю жінок і загальною кількістю членів профспілки становить 67% (129357 осіб), молоді - 63 % (120407 осіб).

Профспілкові організації

67 %

120407

63 %