Виступ О.М. Яцуня на парламентських слуханнях

«Запровадження 12-річної загальної середньої освіти в Україні: проблеми та шляхи їх подолання»

Шановний головуючий! Шановні колеги!
Дозвольте зупинитися на актуальних соціальних аспектах цього питання.
Соціально-захищений вчитель – щасливий учень. Але захисту немає. У Державному бюджеті приведені у відповідність до мінімальної заробітної плати лише 1–7 тарифні розряди, тобто, до 884 грн. А починаючи з 8 тарифного розряду вся ЄТС побудована на основі визначеного Урядом розміру, що на 1.04.2010 р. складає 567 грн.
Тому ставка молодого педагога (8 т.р.) – 930 грн зрівнялася зі ставкою прибиральниці (1 т.р.) – 884 грн.

Потрібно: всі (а не лише 1–7) тарифні розряди ЄТС перерахувати на основі законом визначеної мінімальної заробітної плати на відповідні тарифні коефіцієнти.
З цією метою необхідно зробити коригування Держбюджету і закласти відповідні кошти вже в поточному році.

Щасливий учень не відбудеться при поверненні до 10-річної освіти. Реверс до шестиденного режиму навчання викличе перевантаження школярів. Діти і без того набувають проблем зі здоров’ям, пов’язаних з незбалансованих харчуванням, екологією, малою рухливістю тощо.
Так, у 2009 році (за офіційною інформацією Приймальної комісії НПУ ім. М.П. Драгоманова) з 2876 вступників, зарахованих на перший курс, – 1646 (57%) мали хронічні захворювання за 2, 3, а то й 4-ма діагнозами (захворювання шлунку, щитовидної залози, органів дихання, опорно-рухового апарату).

Сучасна школа має запроваджувати профільне навчання, яке суттєво підвищить рівень знань учнів та буде сприяти якісній підготовці до свідомого вступу у ВНЗ.
Нині за даними Державної служби зайнятості у 2009 році зареєстровано 45 тис. безробітних випускників ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації.
Випускники 12-річної школи зможуть мати ширші можливості до адаптації у самостійному житті, оптимальної відповіді на сучасні виклики глобалізації.

Врешті-решт, повернення до 10-річки загрожує скороченням понад 100 тисяч учителів, виникненням безробіття серед педагогів (демографічна криза вже сьогодні спричинила приховане безробіття, зумовлене неповним навантаженням значної кількості педагогічних працівників).

Успіх запровадження 12-річної системи навчання можна забезпечити лише за умови:
1. Інноваційні зміни педагогічних технологій на кожному щаблі навчання.
2. Суттєвого поліпшення матеріальної бази для сучасного навчально-виховного процесу, зокрема, для проведення індивідуальних, лабораторних, практичних занять, змістовного проведення спортивно-оздоровчих заходів.
3. Вирішення комплексу кадрових проблем. Розробка та реалізація масштабного загальнодержавного проекту «Учительські кадри» у т.ч. «Молоді педагоги».
4. Спільного з МОН України, батьківськими і освітянськими радами, асоціаціями, ЗМІ формування престижу професії педагога, вчительських династій.

«Мабуть, комусь вигідно, щоб найпотужніший за чисельністю загін суспільства – освітяни, перебували на межі жебрацтва, а отже, залишались легко керованими, «прирученими», слухняними. Десятиліттями держава не дотримує гарантій для педагогічних працівників, передбачених статтями 57 і 61 Закону України «Про освіту».

Місяць тому в цих стінах ставилося на голосування питання про пенсійне забезпечення освітян на рівні держслужбовців, тобто 80-90% від заробітної плати. Постанова не пройшла. Знаєте з яких причин? Деякі депутати обурились: «Вчителям? А чому не всім бюджетникам?»
Україна має перспективу. Перспектива як результат реального визнання державою національної освіти пріоритетом №1!»

Дякую за увагу.

Олександр Михайлович Яцунь
Голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку