Виступ О.М. Яцуня на парламентських слуханнях

«Запровадження 12-річної загальної середньої освіти в Україні: проблеми та шляхи їх подолання»

Шановний головуючий! Шановні колеги!
Дозвольте зупинитися на актуальних соціальних аспектах цього питання.
Соціально-захищений вчитель – щасливий учень. Але захисту немає. У Державному бюджеті приведені у відповідність до мінімальної заробітної плати лише 1–7 тарифні розряди, тобто, до 884 грн. А починаючи з 8 тарифного розряду вся ЄТС побудована на основі визначеного Урядом розміру, що на 1.04.2010 р. складає 567 грн.
Тому ставка молодого педагога (8 т.р.) – 930 грн зрівнялася зі ставкою прибиральниці (1 т.р.) – 884 грн.

Потрібно: всі (а не лише 1–7) тарифні розряди ЄТС перерахувати на основі законом визначеної мінімальної заробітної плати на відповідні тарифні коефіцієнти.
З цією метою необхідно зробити коригування Держбюджету і закласти відповідні кошти вже в поточному році.

Щасливий учень не відбудеться при поверненні до 10-річної освіти. Реверс до шестиденного режиму навчання викличе перевантаження школярів. Діти і без того набувають проблем зі здоров’ям, пов’язаних з незбалансованих харчуванням, екологією, малою рухливістю тощо.
Так, у 2009 році (за офіційною інформацією Приймальної комісії НПУ ім. М.П. Драгоманова) з 2876 вступників, зарахованих на перший курс, – 1646 (57%) мали хронічні захворювання за 2, 3, а то й 4-ма діагнозами (захворювання шлунку, щитовидної залози, органів дихання, опорно-рухового апарату).

Сучасна школа має запроваджувати профільне навчання, яке суттєво підвищить рівень знань учнів та буде сприяти якісній підготовці до свідомого вступу у ВНЗ.
Нині за даними Державної служби зайнятості у 2009 році зареєстровано 45 тис. безробітних випускників ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації.
Випускники 12-річної школи зможуть мати ширші можливості до адаптації у самостійному житті, оптимальної відповіді на сучасні виклики глобалізації.

Врешті-решт, повернення до 10-річки загрожує скороченням понад 100 тисяч учителів, виникненням безробіття серед педагогів (демографічна криза вже сьогодні спричинила приховане безробіття, зумовлене неповним навантаженням значної кількості педагогічних працівників).

Успіх запровадження 12-річної системи навчання можна забезпечити лише за умови:
1. Інноваційні зміни педагогічних технологій на кожному щаблі навчання.
2. Суттєвого поліпшення матеріальної бази для сучасного навчально-виховного процесу, зокрема, для проведення індивідуальних, лабораторних, практичних занять, змістовного проведення спортивно-оздоровчих заходів.
3. Вирішення комплексу кадрових проблем. Розробка та реалізація масштабного загальнодержавного проекту «Учительські кадри» у т.ч. «Молоді педагоги».
4. Спільного з МОН України, батьківськими і освітянськими радами, асоціаціями, ЗМІ формування престижу професії педагога, вчительських династій.

«Мабуть, комусь вигідно, щоб найпотужніший за чисельністю загін суспільства – освітяни, перебували на межі жебрацтва, а отже, залишались легко керованими, «прирученими», слухняними. Десятиліттями держава не дотримує гарантій для педагогічних працівників, передбачених статтями 57 і 61 Закону України «Про освіту».

Місяць тому в цих стінах ставилося на голосування питання про пенсійне забезпечення освітян на рівні держслужбовців, тобто 80-90% від заробітної плати. Постанова не пройшла. Знаєте з яких причин? Деякі депутати обурились: «Вчителям? А чому не всім бюджетникам?»
Україна має перспективу. Перспектива як результат реального визнання державою національної освіти пріоритетом №1!»

Дякую за увагу.

Олександр Михайлович Яцунь
Голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України

2017 рік оголошено роком первинної профспілкової організації.

ІНІЦІАТИВИ ТА ПРОГРАМИ:

Програми доступного житла У жовтні в Україні стартує конкурс «Учитель року – 2014» З профспілкою дешевше! 2013 - «З профспілкою дешевше» Перспективи та можливі ризики програми «Доступне житло»