Уряд має час до 01.11.17р. виправити ситуацію

Реформа освіти: на що очікувати вчителям?

«Недофінансування галузі та низькі заробітні плати учителів ставлять під сумнів реалізацію освітньої реформи в Україні» - таку думку висловив голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь в ефірі телепередачі "Право голосу" в інформагентстві Голос UA.

Під час ефіру обговорювалися актуальні питання реформування освіти та основні новації Закону України "Про освіту", прийнятого 5 вересня 2017 року. Реформа стартує в 2018-му і завершиться в 2030 році. За оцінками уряду, в цілому вона обійдеться країні в 87 млрд грн, і вже цього року МОН закликає Міністерство фінансування закласти в бюджет 1,8 млрд. грн.

Як вберегтися від професійного вигорання

Більшість із нас неодноразово відчували, що часто виконання виробничих завдань вимагає великої самовіддачі, забирає стільки сил і енергії, що вечорами ми вже просто не в змозі так само інтенсивно займатися особистими чи сімейними справами. Це неабияк позначається на нашому психоемоційному стані, що призводить до синдрому професійного вигорання. Найбільш схильні до цього працівники системи професій «людина – людина»: вчителі, лікарі, соціальні працівники, консультанти.

Як педагогам подолати синдром професійного вигорання, розповіли директор спеціалізованої школи № 173 Людмила Мазаєва та психолог цієї школи Тетяна Алісімчик.

За словами директора, щоб уникнути професійного вигорання, серед працівників навчального закладу декілька разів на рік проводяться заходи для сприяння комфортному клімату в колективі. «Ми вимагаємо від працівників високих показників на ЗНО, призові місця на олімпіадах, конкурсах, змаганнях, але натомість маємо забезпечувати належні умови праці для нашого колективу», – зазначила Людмила Мазаєва

«Ми творили школу, яка була б школою радості для дітей, творчості для вчителів і спокою та благополуччя для батьків», - Лідія Полікша28 травня 1937 року в першій обласній лікарні міста Києва у родині службовців на світ з’явилася довгоочікувана для батьків дівчинка – Лідія Костянтинівна Полікша. Чи думали вони, тримаючи у руках маленький згорточок щастя, що їхня донечка зможе досягти великих успіхів у житті? Напевно, як і всі батьки, вірили і сподівалися. І їхня віра допомогла очікуванням справдитися.

Підвищення зарплати освітянам: думки вчителів

Підвищення зарплати освітянам: думки вчителівВраховуючи великий розголос по всій Україні інформації про підвищення заробітних плат освітянам, редакція інформаційного вісника «Єдність» вирішила дізнатися, наскільки неочікуваною була для освітян ця новина і чи справді це підвищення стало для них суттєвим.

«Професія обрала мене сама», – Марія Берізко

«Професія обрала мене сама», – Марія БерізкоСьогодні все менше молодих педагогів планує йти працювати у загальноосвітні навчальні заклади. Чи дійсно це так розповість Марія Ігорівна Берізко, магістр 1-го року навчання Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка за спеціальністю «Початкова освіта».

Зарплата вчителів має зрости на третину, - Гриневич

Зарплата вчителів має зрости на третину, - ГриневичУсі педагогічні робітники, що зараз знаходяться між 8 та 12 розрядом мають піднятися вгору по тарифній сітці на 2 розряди. Разом із загальним підвищенням зарплати бюджетників, це дозволить збільшити зарплату вчителям на третину. Про це розказала міністр освіти Лілія Гриневич під час спілкування з освітянами Львівщини.

“На 2017 рік ми просуваємо вчителя в тарифній сітці. Я вважаю абсолютною несправедливістю, що вчитель вищої категорії оплачується по 12-му тарифному розряду, а молодий викладач вищої школи, при всій повазі, - по 15-му. Цей розрив має бути подолано”, - зазначила Лілія Гриневич.

За її словами, просування вгору на 2 розряди по тарифній сітці дасть можливість підвищити зарплату педагогічним працівникам від 500 до 800 грн. Також додатково відбуватиметься підвищення заробітної плати для всіх бюджетників через підвищення мінімальної заробітної зарплати.

Таким чином, з урахуванням всіх факторів, зарплата вчителів у наступному році орієнтовно підвищиться на третину.

Учитель, який тільки передає інформацію, мало відрізняється від бездушного комп’ютера, – Любомир ГузарБатьки мусять ставитися до своєї дитини як до людини, тобто дати їй відчути, що вона людина. Завдання, безумовно, дуже складне, але, знехтувавши ним, можна поставити дитину на фальшивий шлях, - Любомир Гузар

Базову ставку вчителя треба прирівняти до середньої зарплатні у промисловості – Ганна СтаростенкоУчитель за рівнем своїх прибутків має належати до забезпеченого середнього класу. Таку думку висловила заступник голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенков інтерв’ю інтернет-виданню «Київ1».

«Вихователь повинен нести людям добро та не залишати жодну дитину без уваги», - Олена ТізишСьогодні небагато молодих людей обирають професію вихователя, а якщо і вирішують спробувати себе у цій ролі, то тимчасово. Проте є ті, хто все ж таки вбачає у цьому сенс свого життя. До останніх належить Олена Анатоліївна Тізиш, вихователь-методист, голова профспілкового комітету дошкільного навчального закладу № 71.

«Директор – це менеджер і вчитель одночасно», - Лариса Переймибіда

«Директор – це менеджер і вчитель одночасно», - Лариса ПереймибідаУ цьому році у сфері освіти столиці відбулися певні зміни в управлінні навчальними закладами шляхом впровадження конкурсного відбору на заміщення посад директорів загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів міста Києва.

Редакція інформаційного вісника «Єдність» дізнавалася в новообраної директорки медичної гімназії № 33 Голосіївського району м. Києва Лариси Валентинівни Переймибіди як проходив відбір, які етапи конкурсу довелося пройти кандидатам та з яким труднощами зіштовхнулися претенденти.

Минуле і сьогодення Київської організації Профспілки працівників освіти і науки УкраїниПро особливості роботи у профспілці у радянський час та незалежній Україні розповідають голови районних у м. Києві організацій Профспілки освітян

«Я працюю не заради слави», – Ніна Рожко

«Я працюю не заради слави», – Ніна РожкоСвятошинський район завжди пишався жінками, які своєю діяльністю сприяють розвитку усіх сфер суспільного життя, є неформальними лідерами в різних галузях, беруть активну участь у державотворчому процесі, суспільному та громадському житті міста.

Однією з таких жінок є завідуюча ДНЗ № 219 Ніна Рожко, яка цього року стала переможницею міської конкурсної програми «Киянка року» у номінації «Жінка-берегиня».

Основна робота методиста – допомогти вчителю розкрити свої таланти

Основна робота методиста – допомогти вчителю розкрити свої талантиЯкість та результати навчально-виховного процесу школи залежать передусім від учителя, його теоретичної підготовки, педагогічної та методичної майстерності. Як повинен працювати методист? Які його основні обов’язки? На ці та інші питання відповідає Алла Карпусь, заслужений вчитель України, вчитель-методист, учитель історії Ліцею міжнародних відносин № 51

Ангел-охоронець

Ангел-охоронецьЯк пройшла незвичайна зустріч школярів з воїном АТО? Що стало оберегом для бійця на Сході України? Читайте в інтерв’ю.

«Ми закликаємо Уряд до діалогу», – Георгій Труханов

«Ми закликаємо Уряд до діалогу», – Георгій ТрухановНаскільки видався складним 2014 рік для освітян? Як реагує Профспілка працівників освіти і науки України на антисоціальні пропозиції Міністерства фінансів України? Як просувається судовий процес Профспілки проти Уряду щодо скасування постанов про відміну надбавки педагогічним працівникам за престижність праці? Про це та інше розповідає в інтерв’ю Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов.

«Треба, щоб увесь народ однаково розумів, що держава в небезпеці», - Володимир Кидонь

В Україні триває неоголошена війна. На Сході нашої держави гинуть сотні людей. Волонтери, батьки та усі небайдужі люди активно збирають кошти для солдатів, які ціною свого життя захищають територіальну цілісність країни. Не залишаються байдужими й освітяни столиці. Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України, співпрацюючи з Київським міським військовим комісаріатом, постійно передає допомогу бійцям. Яким чином відбувається їхня співпраця? Які особливості мобілізації бійців та який є вихід із ситуації, що склалася в країні, розповів військовий комісар Київського міського військового комісаріату Володимир Кидонь.

«Потрібно дотримуватися формули вибору професії», – Людмила Сульженко

В Україні дедалі гостріше стоїть питання щодо працевлаштування молоді. Спеціалісти, закінчивши університет, стикаються з проблемою відсутності досвіду і практичних навичок роботи, а саме це від них вимагають роботодавці. Заступник начальника відділу організації профорієнтації Київського міського центру зайнятості Людмила Сульженко розповіла про формулу вибору професії, техніку пошуку роботи та про те, які фахівці найбільш затребувані на ринку праці.

«Все для людей», – Володимир Василюк

«Все для людей», – Володимир ВасилюкЯк працює профком у школі? Які першочергові завдання стоять перед ним? Про це та інше розповів голова профкому, вчитель природознавства та історії спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 10 І-ІІ ступеня Дарницького району м. Києва Володимир Василюк.

Відвертий монолог Ірини Хован

Чому професія вчителя є важливою у суспільстві? Які педагоги запам’ятовуються дітям найбільше? Про це та інше читайте у відвертому монолозі Ірини Хован.

Олена Фіданян: Протягом багатьох років освітню галузь оцінювали за не дуже правдивими показниками

Директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації Олена Фіданян, не згладжуючи гострих кутів, розповіла «Освіті України» про підготовку столичних закладів освіти до нового навчального року, реальні бюджетні показники, програми з енергоефективності і батьківські благодійні внески.

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень