Уряд має час до 01.11.17р. виправити ситуацію

«Потрібно дотримуватися формули вибору професії», – Людмила Сульженко

В Україні дедалі гостріше стоїть питання щодо працевлаштування молоді. Спеціалісти, закінчивши університет, стикаються з проблемою відсутності досвіду і практичних навичок роботи, а саме це від них вимагають роботодавці. Заступник начальника відділу організації профорієнтації Київського міського центру зайнятості Людмила Сульженко розповіла про формулу вибору професії, техніку пошуку роботи та про те, які фахівці найбільш затребувані на ринку праці.

Людмило Степанівно, розкажіть чим займається Київський міський Центр зайнятості? Які його основні напрямки роботи?

Основні напрямки роботи Столичної служби зайнятості доволі різноманітні Серед них можна виділити надання можливості працевлаштування та навчання безробітних. Хочу зазначити, що всі послуги служби зайнятості є абсолютно безкоштовними. Безпосередньо відділ організації профорієнтації надає послуги як безробітному населенню, так і учнівській молоді. Ми допомагаємо їм визначитися з напрямом навчання, якщо є така потреба. Інколи приходять люди, які або зовсім не мають професії, або хочуть змінити професію під ринок праці, тому що їхня професія не є наразі актуальною.

У чому полягає функція профорієнтатора?

Основна його функція – це зорієнтувати людину, протестувати її, надати психологічну підтримку і допомогу. У нас є спеціально підібрані психодіагностичні тести і різноманітні методики, які допомагають визначити бажаний професійний напрямок для тієї чи іншої людини. Адже втрата роботи чи безробіття для багатьох людей є досить серйозним стресом. І тому людині треба допомогти прийняти цю ситуацію, підтримати її і надати можливість зорієнтуватися на ринку праці.

Як проводиться профорієнтаційна робота з учнівською молоддю?

У місті Києві є 10 районних центрів зайнятості. У кожному такому центрі зайнятості є відділ профорієнтації. Наші фахівці, психологи охоплюють загальноосвітні і спеціалізовані навчальні заклади міста. Вони планують роботу, проводять зі старшокласниками урок реального трудового життя, професіографічні екскурсії, зустрічі з професіоналами, вікторини, ярмарки. Саме ця робота сприяє тому, що учнівська молодь вже підготовлена до вибору професії, оскільки знає як діє формула вибору професії. І якщо її дотримуватися, то вибір професії буде правильним.

Про яку формулу вибору професії йде мова?

Ця формула складається з трьох компонентів: «хочу», «можу», «треба». Компонент «хочу» – це вимоги молодої людини до майбутньої професії (заробітна плата, можливість кар’єрного зростання і т.п.). «Можу» – це те, що людина може дати для цієї професії: інтереси, рівень знань, певні вроджені задатки. Третій важливий компонент – це «треба». Наприклад, молода людина може мати певні задатки до професії, яка їй подобається, але ця спеціальність не є актуальною на ринку праці і тому результат буде таким, що після закінчення навчального закладу молода людина може стати безробітною і звернеться до нас за допомогою. Щоб цього уникнути, вибір професії має бути скомпонованим. Звичайно, ніхто не застрахований від втрати роботи чи несвоєчасного працевлаштування. Тому ми проводимо превентивні заходи з учнівською молоддю, щоб вона мала більше інформації і її вибір був виваженішим.

Також ми працюємо і з вищими навчальними закладами, нас запрошують, щоб провести різноманітні тренінги для студентів. Серед них, наприклад, «Професійна кар’єра», «Як будувати кар’єру», «Як успішно працевлаштуватися після закінчення ВНЗ», «Техніка пошуку роботи». Ми пропонуємо їм також різні методики: «Як спілкуватися з роботодавцем по телефону?», «Як готуватися до співбесіди?», «Яким має бути зовнішній вигляд людини і внутрішнє наповнення?».

У чому полягає техніка пошуку роботи?

Техніка пошуку роботи має декілька напрямків. По-перше, це мотивація. Людина повинна бути мотивована і конкретизувати свою ціль. Це мають бути не просто слова: «хочу знайти роботу», тому що так її можна шукати досить довго. Потрібно прописати собі план пошуку роботи: яку роботу? В якій галузі? Яким має бути колектив? Чи є можливість кар’єрного зростання. Кожна людина ставить перед собою різні цілі: для когось на першому місці – це заробітна плата, хтось прагне набути досвіду, а дехто мріє про можливість кар’єрного зростання. І кожна з цих цілей буде бонусом до заробітної плати. По-друге, при пошуку роботи потрібно звертати увагу на пропозиції друзів, родичів, знайомих. Також можна звертатися до центру зайнятості, не виключати із поля зору різноманітні сайти з пошуку роботи,  інтернет-ресурси, ярмарки вакансій і т.п. Звичайно, слід звертати увагу, що в оголошеннях обов’язково має бути офіційна адреса організації, яка шукає спеціаліста, її контактні телефони, коротка характеристика до вимог спеціаліста. Якщо ж в оголошенні вказано лише номер мобільного телефону та пропозиція високої заробітної плати і більше нічого, то на такі оголошення не слід звертати увагу.

Які вимоги при пошуку роботи ставить молодь?

Хочу зазначити, що молодь надто амбітна, не маючи професійного досвіду, хоче все і одразу: хороші умови роботи, високу заробітну плату, швидке кар’єрне зростання. Звичайно, це не всі такі. І тому ми на семінарах «Вдалий старт» для молодих людей надаємо інформацію про співвідношення їхніх власних вимог до їхніх можливостей. Ми показуємо їм, що вони наразі реально можуть, на що спроможні розраховувати і чим можуть компенсувати відсутність професійного досвіду. А його можна компенсувати. З одного боку, звичайно, говорять, що роботодавці не беруть молодих людей, по тій причині, що у них немає професійного досвіду, але ж з досвідом не народжуються. Молода людина може це компенсувати ініціативністю, різноманітними свіжими знаннями, які щойно отримала після закінчення вищого навчального закладу. Молоді люди – гнучкі і добре розбираються в новому, сучасних технічних засобах, на відміну від зрілих людей. В резюме, там де потрібно вказати професійний досвід, можна зазначити тему дипломної роботи, надати значення практиці. І ці моменти компенсують відсутність професійного досвіду. Я, як психолог, завжди кажу, якщо роботодавець бачить у вас жагу працювати, розвиватися, то він візьме таку молоду людину, він її навчить усьому, що повинен вміти спеціаліст. Звичайно, можливо, не одразу буде велика заробітна плата, кар’єрне зростання, але з часом всього цього можна буде досягти. Потрібне терпіння та реальне бачення ситуації.

Яку зарплату прагнуть отримувати молоді люди?

Не менше 4-5 тис. А наразі середній розмір оплати праці на заявлених роботодавцями вакансіях становить близько  3-х тис. грн.

Протягом якого періоду можна знайти роботу?

Якщо людина дійсно прийшла з бажанням працевлаштуватися, то протягом місяця, максимум протягом трьох місяців, вона може працевлаштуватися.

Які вимоги ставлять роботодавці?

Роботодавці – жорсткі і вимогливі. Вони хочуть мати фахівця, який би добре знав свою роботу, мав певний набір особистих якостей, міг працювати у стресових умовах, швидко навчався, міг замінити колегу на робочому місці, якщо з якоїсь причини той відсутній.

Які на сьогодні найбільш затребувані спеціальності?

На ринку праці затребувані фахівці сфери послуг, робітничих спеціальностей, будівельної і торгівельної сфер, менеджери з продажу, страхові агенти, спеціалісти ІТ-сектору.

Яким має бути резюме, щоб роботодавець звернув увагу на спеціаліста?

Резюме буде вагомим, якщо до нього прикріплено рекомендаційний лист від минулого роботодавця і супроводжувальний лист, в якому лаконічно сформульоване бажання людини працювати у певній організації. Якщо це резюме студента-випускника, то можна прикріплювати рекомендації викладача. В першу чергу резюме має бути лаконічним, правдивим, простим, грамотно оформленим. Ми пропонуємо класичну форму резюме. Потрібно не соромитися і зазначати всі свої вміння. Такі, наприклад, як дисциплінований, швидко навчається, знає декілька мов, має водійські права тощо.

Резюме слід починати з мети, яку потрібно чітко сформулювати. Наприклад, отримання посади помічника-керівника чи менеджера. Далі йде досвід роботи: від останнього місця роботи до першого. Якщо досвід роботи дуже великий, то береться період за останні 7-10 років. Наступним пунктом йде освіта, де потрібно зазначати починаючи від першої здобутої до останньої.

Далі – додаткова інформація. У цьому пункті ми зазначаємо знання мов і рівень володіння ними, де і на яких тренінгах були, які курси підвищення кваліфікації проходили тощо. Важливим компонентом резюме є особисті якості. Наприклад, розвинені комунікативні, лідерські та організаторські здібності, вміння приймати ефективні рішення, працювати на результат і т.п.

Що ви можете побажати молоді?

Хочу побажати молоді бути активними та любити життя. Не втрачати оптимізм, незважаючи на ситуацію в соціумі, помічати дрібниці і радіти цьому. Працевлаштовуватися, йти в колектив, дізнаватися більше та працювати. Не обов’язково одразу отримувати високу заробітну плату. Важливо потрапити в хороший колектив і організацію, а бонусом за невелику зарплату буде здобуття професійного і життєвого досвіду. А коли досвід є, хоча б рік-два, тоді молода людина на іншому місці роботи може ставити й вищі вимоги.

Спілкувалася Катерина Покляцька

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень