«Треба, щоб увесь народ однаково розумів, що держава в небезпеці», - Володимир Кидонь

В Україні триває неоголошена війна. На Сході нашої держави гинуть сотні людей. Волонтери, батьки та усі небайдужі люди активно збирають кошти для солдатів, які ціною свого життя захищають територіальну цілісність країни. Не залишаються байдужими й освітяни столиці. Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України, співпрацюючи з Київським міським військовим комісаріатом, постійно передає допомогу бійцям. Яким чином відбувається їхня співпраця? Які особливості мобілізації бійців та який є вихід із ситуації, що склалася в країні, розповів військовий комісар Київського міського військового комісаріату Володимир Кидонь.

Володимире Івановичу, розкажіть як розпочалася співпраця Київського міського військового комісаріату із Київською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України?

Життя зводить нас за різних обставин. Проте коли під час біди в державі є люди, які хочуть допомагати тим, хто захищає країну, то вони починають разом співпрацювати.

Завдання, які покладені на Київський міський військовий комісаріат, – це мобілізація, призов на строкову військову службу, соціальний захист ветеранів військової служби і членів їх сімей. Переживаючи важкі часи в державі, військовий комісаріат займається ще й роботою з сім’ями мобілізованих в зону АТО. Робота, яка спільно проводиться із Київською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України є досить плідною. Адже вона дає надію тим людям, які знаходяться на Сході. Ми вдячні Профспілці за допомогу бійцям, яка надається у вигляді спальних мішків, термобілизни, засобів особистої гігієни, ноутбуків, прогумованих плащів і т.п. Раз у два тижні ми відправляємо допомогу для 12-го батальйону територіальної оборони Києва.

Наскільки сьогодні патріотично налаштована молодь?

Постійно відбуваються зміни в позитивну сторону. Оскільки нормальний поважаючий себе громадянин України не може стояти осторонь того, що відбувається на Сході країни. Хотілося б, щоб значно більше людей розуміло, що там необхідна допомога кожного. Сьогодні ще є та категорія осіб, які хочуть бути в стороні. Є така категорія. На жаль, я акцентую на цьому увагу. Адже, якщо взяти третю чергу мобілізаційного розгортання, то у нас вийшло так, що ми шукали ті дефіцитні спеціальності, які були необхідні для військових частин. Звичайно, результат є, але треба, щоб увесь народ однаково розумів, що держава в небезпеці і треба цю небезпеку, тобто ворога, гнати з території України.

Чи багато добровольців записалося до лав бійців АТО?

Я не можу сказати, що у Києві було дуже багато добровольців. Ми як військовий комісаріат маємо свої правила комплектування. Нам необхідні ті спеціальності, які подані в заявках частин Збройних сил України та інших військових формувань. Наприклад, приходить людина, яка служила на підводному човні, і каже, що хоче йти добровольцем. Але, дивлячись на заявки військових частин, розумію, що, наприклад, торпедисти там не потрібні. Адже я не можу подати його в частину сухопутних військ, тому що він не підпадає під комплектування такої частини. Нам треба по тих заявках, по прямих військово-облікових спеціальностях, посади яких забезпечують бойову готовність, подавати в частини, що їх потребують. Для всіх нас з самого початку було таке враження, що це схоже на якесь навчання. Лише потім стало зрозуміло, що це все набагато серйозніше. Добровольців до 12-го батальйону ми набрали в липні місяці дуже багато. Це і офіцери запасу, і солдати, і сержанти. Тобто, ми укомплектували батальйон чудовими людьми, які мають бажання захищати свою державу.

На який термін відповідно до законодавства мобілізують бійців?

Немає такого терміну, на який відповідно до законодавства України тепер мобілізують бійців. Проходження служби триватиме до видання Закону України про демобілізацію. Тоді настане час, коли командири військових частин зможуть демобілізовувати воїнів і відправляти їх на військовий облік у військкомати. Є термін проведення заходів мобілізації відповідно до Закону України. Вона проводиться в 45-денний термін. Ми майже нікого не призвали з офіцерів запасу, які раніше не служили. Бо більше була потреба у тих, хто має досвід, хто має стаж служби на тих спеціальностях, які тепер необхідні. В основному призивали командирів взводів, командирів рот, спеціалістів зенітно-ракетних установок, представників інженерних спеціальностей, танкістів і т. п. Всі вони мали досвід служби. Середній вік всіх, кого призивали з Києва, становив у середньому від 25 до 40 років.

Наскільки держава забезпечує матеріально-технічною базою бійців?

Коли ми формували 12-й батальйон територіальної оборони Києва, то при його комплектуванні виникло питання щодо забезпечення матеріально-технічною базою. Зброю, військову техніку та спецтехніку було надано з Фонду Міністерства оборони України. Побутовими речами, такими як спальники, бронежилети, додатковий одяг, предмети особистої гігієни і т. п. забезпечували місцеві органи влади, волонтери, усі небайдужі люди, а також допомагали батьки мобілізованих.

Якої допомоги потребують військовослужбовці?

Сьогодні на даному етапі йде настільки масштабна волонтерська лінія, що я навіть не можу сказати в яких кількостях і чого ввозиться в зону АТО для наших бійців. Всі однозначно повинні розуміти, що наступає зима. Тому потрібно більше теплого одягу, спальників, термобілизни, термосів, хімічних грілок і т.п., щоб воїнам було комфортніше під час холодів.

Який вихід Ви бачите із ситуації, що склалася в країні?

Є багато задач, які ще стоять перед нами. Кожен на своєму місці повинен усвідомлювати, що він має робити. За країну має думати керівництво держави, а я повинен відповідати за київський міський військовий комісаріат і районні військкомати міста Києва. Тобто, кожен має робити ту роботу, яка на нього покладена. А оцінку кожному буде давати старший начальник і народ. Тому, що народ – це єдине джерело влади.

Як надалі серед молоді планується пропагувати національно-патріотичний дух?

Всі засоби масової інформації мають більше акцентувати увагу на позитиві. Фото кожного з наших героїв має бути на білбордах центральних вулиць, у громадських місцях. Преса і телебачення повинні знайомити з їхніми подвигами, про це необхідно розповідати у дитсадках, школах і вищих навчальних закладах. На мою думку це сприятиме вихованню гідних патріотів нашої країни.

Спілкувалася Катерина Покляцька

2017 рік оголошено роком первинної профспілкової організації.

ІНІЦІАТИВИ ТА ПРОГРАМИ:

Програми доступного житла У жовтні в Україні стартує конкурс «Учитель року – 2014» З профспілкою дешевше! 2013 - «З профспілкою дешевше» Перспективи та можливі ризики програми «Доступне житло»