Минуле і сьогодення Київської організації Профспілки працівників освіти і науки УкраїниЗа 40 років своєї діяльності Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України змогла об’єднати всіх небайдужих людей, які невпинно відстоюють інтереси та права освітян. Важливу роль у цьому процесі відіграють голови районних у м. Києві організацій Профспілки, які протягом свого тривалого періоду діяльності в цій організації змогли відчути на собі особливості роботи в радянський час та в незалежній Україні. Серед них голова Святошинської районної організації Профспілки Людмила Заворітько, голова Оболонської районної організації Профспілки Ірина Штукатурова та голова Подільської районної організації Профспілки Галина Ткач.

Голова Оболонської районної організації Профспілки Ірина Штукатурова

- Серед основних завдань, покладених на профспілку у радянський час, було проведення соціалістичних змагань. Ми оцінювали роботу кожної школи, як кажуть по-сучасному, рейтинг шкіл. Відповідно була таблиця, у якій ми зазначали яка кількість учителів працює, скільки оздоровлено, які заходи проведено і т. п., завдяки чому створювався такий рейтинг. Це було не лише в рамках Києва, а проводилося Всесоюзне соціалістичне змагання. Одного разу наш Оболонський район став переможцем таких змагань. Нагородою була безкоштовна поїздка 40-ка освітян району до Єревана.

Дуже багато тоді працювало шкіл профспілкового активу. Якщо зараз ми працюємо більше з головами профспілкових комітетів, то у той час існували комісії з соціалістичного змагання, виробнича, культурно-масова і т.п. Кожного місяця ми навчали по 2-3 категорії членів профкомів та проводили зустрічі з ними за участю міської Профспілки.

На звітно-виборчих профспілкових зборах первинної профспілкової організації управління освіти мав бути присутнім представник ЦК партії, тобто профспілка у ті часи працювала під контролем партії і не завжди виконувала свої функції.

Тепер я завжди присутня на апаратних нарадах в районному Управлінні освіти, щоб постійно знати проблеми наших освітян. У мене є спеціальна книга прийому громадян, де я записую скарги освітян району. Ситуації бувають різні, але я намагаюся кожному допомогти: рекомендую звернутися до юристів Київської міської організації Профспілки, збираю збори, на яких вирішуємо як вийти з певної ситуації, щоб уникнути конфліктів між учителем та адміністрацією чи між учителем і батьками.

Голова Подільської районної організації Профспілки Галина Ткач

- У часи Радянського Союзу Профспілка була підпорядкована і залежна від єдиної в державі правлячої комуністичної партії. Соціальні питання тоді взагалі не обговорювалися. Люди жили так, як диктувала влада. В основному Профспілка займалася питаннями оздоровлення та організацією відпочинку. На той час не було колективної договірної системи, ми заключали договір між адміністрацією і профспілковим комітетом по створенню безпечних умов праці. Профспілка контролювали питання навантаження педагогів, брала участь у проведенні атестації педагогічних працівників, комплектуванні педагогічних кадрів тощо.

З незалежністю України у профспілки з’явився демократичний дух, який привніс в нашу організацію Анатолій Свірідов. Він давав право думати, висловлювати свою точку зору. Сьогодні цю ініціативу перейняв нинішній голова Київської міської організації Профспілки Олександр Яцунь, прогресивна людина з реформаторськими ідеями. Робота сучасної профспілки відрізняється від профспілки радянських часів тим, що ми спрямовуємо всю свою діяльність на захист спілчан.

Голова Святошинської районної організації Профспілки Людмила Заворітько

- Профспілка раніше була правою рукою комуністичної партії і працювала під її керівництвом. Керували у той час нами і райкоми партії. Проте варто зазначити, що тоді взагалі не було проблем із затримкою виплати заробітної плати. У нашому районі був хороший тандем з керівництвом. На високому рівні проводилася культурно-масова робота. Тоді практично не виділялися кошти на матеріальну допомогу, а спрямовувалися на духовний та культурний розвиток. Були екскурсії вихідного дня в інші республіки – Тбілісі, Єреван та ін.

За роки незалежності у профспілки були як підйоми, так і спади. Й навіть зараз, коли країна перебуває у важкому економічному становищі, профспілка відстоює інтереси освітян, добивається вчасної виплати заробітної плати та стимулюючої 20% муніципальної надбавки, надає юридичні безкоштовні консультації.

Спілкувалася Катерина Покляцька

2017 рік оголошено роком первинної профспілкової організації.

ІНІЦІАТИВИ ТА ПРОГРАМИ:

Програми доступного житла У жовтні в Україні стартує конкурс «Учитель року – 2014» З профспілкою дешевше! 2013 - «З профспілкою дешевше» Перспективи та можливі ризики програми «Доступне житло»