Зарплата вчителів має зрости на третину, - Гриневич

Зарплата вчителів має зрости на третину, - ГриневичУсі педагогічні робітники, що зараз знаходяться між 8 та 12 розрядом мають піднятися вгору по тарифній сітці на 2 розряди. Разом із загальним підвищенням зарплати бюджетників, це дозволить збільшити зарплату вчителям на третину. Про це розказала міністр освіти Лілія Гриневич під час спілкування з освітянами Львівщини.

“На 2017 рік ми просуваємо вчителя в тарифній сітці. Я вважаю абсолютною несправедливістю, що вчитель вищої категорії оплачується по 12-му тарифному розряду, а молодий викладач вищої школи, при всій повазі, - по 15-му. Цей розрив має бути подолано”, - зазначила Лілія Гриневич.

За її словами, просування вгору на 2 розряди по тарифній сітці дасть можливість підвищити зарплату педагогічним працівникам від 500 до 800 грн. Також додатково відбуватиметься підвищення заробітної плати для всіх бюджетників через підвищення мінімальної заробітної зарплати.

Таким чином, з урахуванням всіх факторів, зарплата вчителів у наступному році орієнтовно підвищиться на третину.

Разом з тим, міністр також зазначила, що змін лише зарплати недостатньо, про що свідчить досвід різних країн світу. Наприклад, в Польщі були спроби підняти заробітну плату вчителям. Зараз експерти, що аналізували результати реформ, зазначають, що якщо водночас з підняттям зарплат не буде змін в системі кваліфікації і вимог до вчителя, тоді збільшення оплати праці жодним чином не відобразяться на якості шкільної освіти.

“Моя позиція полягає в наступному: ми маємо піднімати заробітну плату вчителям, але маємо міняти й систему підвищення кваліфікації, про що йдеться в законі «Про освіту». Ми маємо більше мотивувати кращих, бо вони мають стати агентами змін - тут йдеться про добровільну сертифікацію вчителів. Ми маємо ставити нові вимоги до методик викладання - тоді це буде процес, що відобразиться на результативності і якості навчання дітей”, - наголосила Лілія Гриневич.

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку