Переможці конкурсу «Учитель року-2011»: Солом’янський район

Переможці конкурсу «Учитель року-2011»: Солом’янський район13 січня 2011 року в науково-методичному центрі Солом'янського районного управління освіти відбулися урочистості з нагоди нагородження переможців районного етапу конкурсу «Учитель року-2011».

На зустрічі були присутні: голова Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації І.П. Сидоров, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки, голова районної організації Партії Регіонів М.Г. Луцький, заступник голови Солом'янської районної в м. Києві державної адміністрації  О.В. Савицька, начальник Солом'янського районного управління освіти О.М. Рудзинська, голова Солом'янської районної в м. Києві організації Профспілки працівників освіти і науки України В.І. Марочко.

Всеукраїнський конкурс «Учитель року» проводиться в Україні за Указом Президента та Постановою Кабінету Міністрів з 1995 року. Його мета - виявити та підтримати вчителів, які творчо працюють, підвищити їхню професійну майстерність, популяризувати педагогічні здобутки кращих учителів України. Щорічно Міністерство освіти і науки України проголошує 5 номінацій для проведення цього конкурсу. Найбільше педагогів беруть участь у цьому конкурсі  з таких навчальних закладів як гімназія № 178, гімназія біотехнологій № 177, гімназія № 318 «Міленіум», гімназія-інтернат № 13, спеціалізована школа № 43 «Грааль». Для багатьох відомих сьогодні в нашому районі вчителів участь у конкурсі стала школою лідерства та педагогічної кар'єри. Стежкою до директорського олімпу стала перемога на районному конкурсі «Учитель року» для Н.С. Лазебник,  нині директора СШ № 43 «Грааль», О.І. Заплотінської - директора СШ № 149,  І.С. Сташевської - директора гімназії біотехнологій  № 177.

Цього року в конкурсі взяли участь 37 учителів із 23 закладів освіти району. Відбувався він за двома етапами:  авторські уроки  «Урок - це завжди неповторність» та  презентації за власним досвідом «Скарбниця творчості». Конкурс було організовано на базі таких закладів освіти: СШ № 115 - номінація "Початкові класи", СЗШ № 67 - "Історія", СШ № 149 - «Німецька мова», СЗШ № 221 - "Образотворче мистецтво", СШ № 43 «Грааль» - "Світова література". Доброзичлива атмосфера, яка панувала під час проведення  конкурсів у цих закладах освіти, давала можливість і учителям, і учням розкрити свої здібності. Окрім того, конкурс "Учитель року" мав високий виховний вплив та ніс у собі профорієнтаційний потенціал.

Знавці дитячої душі, новатори пошуку найкращих прийомів навчання, надзвичайно цікаві особистості під час конкурсу відкрили своє серце учням, своїй професії. Серед переможців є випускники наших навчальних закладів. Це В.В. Дороніна - випускниця СЗШ № 221, зараз учитель німецької мови СШ № 149. Творча особистість, має велике коло інтересів, є ініціатором впровадження проекту «DSD-школа», завдяки якому учні бачать результат своїх знань із німецької мови.

Учитель початкових класів О.П. Співак випускниця СЗШ № 74, отримавши фах педагога, повернулася до рідної школи, Ю.М. Остринська - учитель початкових класів СШ № 64, теж випускниця цього навчального закладу, Н.В. Югова -увчитель історії і випускниця ліцею № 144. А вчитель початкових класів гімназії  біотехнологій № 177 О.М. Кучерява - митець не тільки в педагогіці, а й завзята туристка.

Учителі гімназій № 178 В.В. Гладка (світова література) та А.А. Горай (образотворче мистецтво) проявляють свою творчість не лише на уроках, а й у позакласній діяльності. Вікторія Вікторівна - поетеса, пише власні вірші, проводить літературні гостини для гімназистів, учителів та батьків, а Анжеліна Анатоліївна малює картини.

Учитель історії   Політехнічного ліцею НТУУ «КПІ» Г.І. Боднарчук подорожувала багатьма країнами світу, нині цікавиться історичними особами й ці свої знання передає дітям.

Також серед переможців є представники учительських династій. Це Л.М. Гуриненко, яка разом із своєю дочкою працюють учителями початкових класів спеціалізованої школи № 115. Саме мама закохала доньку в свою професію. Вони і зараз працюють у тандемі, допомагаючи одна одній.

Є багато сердець і красивих,  і гордих,

Чесних, лагідних, ніжних, простих...

Найщедріше ж на світі - учительське серце,

Що розквітло в найкращих звитягах людських.

Зустріч завершилася врученням подарунків та грошових премій учителям-переможцям.

Р.О. Метенко,
директор науково-методичного центру