Уряд має час до 01.11.17р. виправити ситуацію

Засідання ради Київської міської ради профспілок

18 січня 2011,Публікації » Новини

Засідання ради Київської міської ради профспілок18 січня 2011 року в залі засідань Міськпрофради відбулося перше засідання Ради Об'єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок».

У роботі Ради взяли участь керівник Департаменту з питань соціального захисту Федерації профспілок України Г.З. Голеусова, начальник Головного управління з питань цінової політики КМДА В.І. Яструбінський, начальник Головного управління житлового господарства КМДА В.С. Стороженко, члени ради, засоби масової інформації.

На порядок денний було винесено наступні питання:

- розпорядження Київської міської державної адміністрації з питань змін тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, утримання будинків і споруд тощо (Розпорядження від 29.12.10 №№ 1220, 1221, 1222);

- обрання заступників голови Міськпрофради;

- комісії Київської міської ради профспілок;

- різне.

Дещо змінивши порядок роботи, члени Ради вирішили в першу чергу обрати заступників голови Міськпрофради з організаційних питань та з питань економічного блоку. Ними було обрано В.С. Рижиха та Л.В. Прядко відповідно.

Складним питанням стало обговорення розпорядження Київської міської державної адміністрації з питань змін тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, утримання будинків і споруд, відповідно до яких компослуги для населення збільшуються 1 лютого цього року в середньому на 30-35%.

Представники органів влади В.І. Яструбінський та В.С. Стороженко у своїх доповідях окреслили механізми впровадження та дії нових тарифів і 10 % знижки для тих громадян, які сплачують за послуги вчасно (до 20 числа кожного місяця). Також зауважили, що тарифи й досі не відповідають потрібному рівню, і назвали їх навіть збитковими.

У своєму виступі О.М. Яцунь наголосив, що Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України вважає тарифи на комунальні послуги піднятими необґрунтовано, питання потребує ретельного вивчення. Відповідно до Регіональної угоди між виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) та Київською міською радою профспілок, міськими профспілками на 2010-2011 роки, регуляторні акти КМДА щодо зміни тарифів на послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання повинні погоджуватися з профспілками, чого не було здійснено.

Окрім того, О.М. Яцунь зауважив, що Київська міська рада в бюджеті столиці на 2011 рік не передбачила надбавки освітянам за складність та напруженість у роботі. Освітяни столиці опинилися на межі бідності. Відповідно до розрахунків Міжнародної організації праці (МОП) межа бідності настає, коли людина отримує менше 3 доларів США на годину. Середня ж заробітна плата працівників закладів освіти столиці складає 2070 грн. Тому економічно обґрунтовані тарифи на житлово-комунальні послуги потрібно вводити після суттєвого підвищення заробітної плати, відповідно до законодавства України. «Тарифний тиск ще більше підштовхує вчителя до краю. Наша позиція така: спочатку - економічно обґрунтована заробітна плата, а потім  економічно обґрунтовані тарифи на ЖКП», - наголосив голова КМОППОіНУ.

На завершення виступу О.М. Яцунь запропонував призупинити дію розпоряджень № 1164 від 24.12.2010 р. та №№ 1220, 1221 та 1222 від 29.12.2010 р. та створити комісію за участю профспілкової сторони з вивчення і обґрунтування тарифів на послуги з централізованого опалення, гарячого водопостачання, утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.

Керівник Департаменту з питань соціального захисту ФПУ Г.З. Голеусова вказала на недотримання Київською міською державною адміністрацією законодавства при прийнятті рішень щодо змін тарифів. «Жодне підвищення не було обговорено із профспілками, а відповідно до законодавства України влада повинна долучати їх до цього процесу», - наголосила керівник департаменту.

На засіданні Ради Об'єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» було прийняте рішення про недопустимість підвищення тарифів на комунальні послуги до кінця 2011 року. Таке підвищення повинно проходити тільки паралельно з підвищенням заробітної плати і після повного погашення заборгованості по ній у місті. З цього приводу вирішено надіслати звернення до Федерації профспілок України та Київської міської державної адміністрації.

Прес-служба КМОППОіНУ

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень