Збереження надбавок освітянам – життєва необхідність

Збереження надбавок освітянам – життєва необхідність20 січня 2011 року Київською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України було ініційовано та проведено круглий стіл на тему «Соціально-економічні гарантії працівників закладів освіти м. Києва».

Участь у роботі круглого столу взяли начальник Головного управління освіти і науки виконавчого органу Київради (КМДА) В.З. Горюнова, начальник Управління бюджетних програм освіти, культури, молодіжної політики, фізкультури та спорту Головного фінансового управління виконавчого органу Київради (КМДА) К.В. Поздєєва, голова постійної комісії Київради з питань освіти і науки В.М. Пономаренко, голови та заступники голів районних державних адміністрацій, начальники районних управлінь освіти, начальники районних управлінь фінансів, голови районних організацій Профспілки, представники ЗМІ.

Чи не найгострішим болем залишається низька заробітна плата освітян. Голова КМОППОіНУ О.М. Яцунь продемонстрував присутнім на конкретних цифрах та діаграмах, скільки втрачають окремі категорії педагогічних працівників за відсутності муніципальної надбавки, а також розрахунки коштів, які потрібні для їх виплати.

Сьогодні молодий спеціаліст, який здобув вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем „бакалавр" в університеті, розпочинаючи працювати в дитячому садочку, одержує заробітну плату в розмірі 813 грн, що значно менше, ніж законодавчо визначений прожитковий мінімум для працездатних осіб, а вихователь вищої категорії, пропрацювавши понад 20 років, – 1 367 грн.

У 2010 році в м. Києві середньомісячна заробітна плата працівників закладів освіти була на 15 % меншою від середньомісячної у промисловості та на 22 % – від нарахованої по місту.

При цьому постійно підвищуються тарифи на житлово-комунальні послуги (з лютого 2011 року збільшено в середньому на 35 %), електроенергію, проїзд у громадському транспорті, медичні послуги, також зростає індекс споживчих цін на продукти харчування, що призводить до зубожіння освітянських родин.

Унаслідок низьких соціальних стандартів освітян створилися такі умови, за яких зарплата дає змогу працівникові лише прохарчуватися, сплатити за комунальні та транспортні послуги.

У серпні 2010 року підписано Регіональну угоду між виконавчим органом Київради (КМДА) та Київською міською радою профспілок, міськими профспілками на 2010 – 2011 роки. За наполяганням КМОППОіНУ угодою передбачено встановлення надбавок за складність і напруженість у роботі всім працівникам галузі.

Відповідну норму закладено також і в Угоду між Головним управлінням освіти і науки виконавчого органу Київради (КМДА) та Київською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України на 2010 – 2012 роки. З метою передбачення надбавок у бюджеті м. Києва на 2011рік нами направлено 27 звернень до голови КМДА, заступників голови КМДА, голів РДА, начальника ГУОН виконавчого органу Київради (КМДА), голів комісій Київради, голів депутатських груп та фракцій Київради, взято участь у роботі вищезгаданих комісій.

Під час роботи круглого столу начальник ГУОН виконавчого органу Київради (КМДА) В.З. Горюнова наголосила на значенні надбавок для працівників навчальних закладів. У свою чергу голова постійної комісії Київради з питань освіти і науки В.М. Пономаренко зупинився на проблемах матеріально-технічного забезпечення галузі та соціально-економічного захисту освітян і повідомив, що донесе відповідну інформацію до депутатів Київради під час сесії.

Голови районних організацій Профспілки неодноразово наголошували, що в освітянських колективах назріває справедливе невдоволення та обурення. Для відновлення соціальних гарантій освітянам столиці та збереження спокою в трудових колективах потрібно поновити виплату стимулюючої надбавки з січня 2011 року.

Тож, у ході конструктивного обговорення проблемного питання було окреслено план подальших сумісних дій соціальних партнерів. Вирішено звернутися до Кабінету міністрів України стосовно зменшення фінансових вилучень з бютжету Києва, провести зустріч з головою КМДА О.П. Поповим,  продовжити роботу з депутатами Київради щодо збереження надбавки та винести це питання на сесію Київради.

Проведений круглий стіл став доказом спільності поглядів, позицій і прагнень його учасників: збереження надбавок освітянам – завдання № 1.

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада