Здоров’я як індивідуальна та суспільна цінність

8 лютого 2011,Публікації » Новини

Здоров’я як індивідуальна та суспільна цінністьУвесь цивілізований світ усе більше схиляється до тієї думки, що найбільшою цінністю для самої людини та суспільства, в якому вона живе, є її життя та здоров'я. Пріоритетним завданням Дніпровської районної в м. Києві організації Профспілки працівників освіти і науки України є виховання людини в дусі відповідального ставлення до власного здоров'я і здоров'я оточуючих як до найвищої індивідуальної і суспільної цінності. Це досягається шляхом розвитку валеологічної освіти, повноцінного медичного обслуговування, оптимізації режиму життя, створення екологічно сприятливого життєвого простору, проведення фізкультурно-оздоровчої роботи.

Одним із напрямків діяльності Дніпровської районної у м. Києві організації Профспілки є програма "Здоров'я". Основні напрямки програми: комплексне медичне обстеження, лікування, профілактика захворювань та відпочинок працівників освіти та дітей. Мета проекту - створювати сприятливі умови для поліпшення здоров'я членів профспілки та їхніх дітей, забезпечувати їхні конституційні права, медичне обслуговування, лікування та відпочинок. Турбота про стан здоров'я освітян району - важливе соціальне завдання.

Малорухливий спосіб життя, несприятливі екологічні умови та інші негативні фактори зовнішнього середовища сприяють значному погіршенню стану здоров'я працівників галузі. Особливий ризик виникає у весняний і осінній період. Окрім цього, як засвідчує практика, оздоровлення в період тільки літнього сезону, в умовах літніх таборів і санаторіїв, недостатнє для зміцнення здоров'я і зниження захворюваності. З метою попередження захворювань особливе місце посідає обстеження та діагностика працівників освіти та їхніх дітей.

У цьому напрямку в рамках програми "Здоров'я" спільно з Дніпровською районною організацією Профспілки працює фітотерапевт Шевченко Н.І. Одним з унікальних напрямків у роботі лікаря є розробки біологічно активних ліків, що включають унікальні фітотерапевтичні комплекси. Це препарати, які генерують відтворення власних захисних механізмів, розбалансованих в процесі боротьби з різними несприятливими факторами навколишнього середовища, стресами, перевантаженнями, екологічними катаклізмами.

Нинішній спосіб життя вимагає від людини високих компенсаторних реакцій організму. Цей процес і забезпечують чітко підібрані за складом фітокомплекси з урахуванням наявних слабких місць в організмі.

Важливим є профілактичне лікування та оздоровлення працівників та дітей, які часто хворіють. Після діагностики є профілактичне лікування санаторно-курортними методами на базі Київської міської курортної бальнеологічної лікарні профспілок України. Реалізація програми передбачає співпрацю Дніпровської районної організації Профспілки з Київською міською курортною бальнеологічною лікарнею, на базі якої проводиться лікування дітей та дорослих з метою профілактики захворювань в осінньо-весняний період.

Для лікування у водолікарні використовуються лікувальні грязі Куяльницького лиману, озокерит з Прикарпаття, лікувальні ванни, фізіотерапевтичні процедури, магнітотерапія, лазерна терапія, масаж, ароматерапія, лікувальна фізкультура. Також важливим напрямком для впровадження профілактичного оздоровлення та лікування є забезпечення працівників санаторно-курортними путівками та путівками матері і дитини. Щорічно діти членів профспілки мають змогу відпочити в оздоровчих таборах Карпат, Київської області та на узбережжі Чорного моря.

Уже багато років оздоровлення дітей працівників освіти перебуває у зоні підвищеної уваги Дніпровської районної організації Профспілки, відділу сім'ї та молоді Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації, Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України. Отже, діагностування, профілактика захворювань, оздоровлення та лікування стали основними заходами збереження здоров'я працівників освіти та їхніх дітей в районі.

Тому пріоритетним питанням в роботі районної організації Профспілки та первинних організацій залишається збереження, зміцнення та відновлення здоров'я її членів.

Г.З. НІКАНДРЕНКО,

голова Дніпровської районної