"АРТЕК" оголосив голодування

22 січня 2009,Публікації » Новини
У державному бюджеті України на 2009 рік не передбачено фінансування Міжнародного дитячого центру "Артек", до звільнення готуються понад півтори тисячі співробітників центру.

За словами генерального директора МДЦ Бориса Новожилова, незважаючи на прийняті урядом і парламентом програми фінансування "Артека", жоден із пунктів цих програм виконаний не був.

"Про нас згадують тільки, коли приходить лихо, наприклад, трагедія в Беслані, вибух будинку в Дніпропетровську, торішня повінь в західних областях України. Тоді до центру привозять дітей із постраждалих регіонів. Потім забувають", - стверджує він.
Вперше за 85 років скасовані зимові зміни, співробітники не одержують зарплату (останній раз, і то не повністю – у листопаді 2008 р).

Голова профкому Центру Євген Баженов говорить, що співробітники центру вже не одержують зарплату, проте продовжують виходити на роботу. "Ми зуміли вистояти і вижити в бандитські часи, коли нас садили в машини, вивозили на пустирі, загрожували, вимагали віддати землю. Вижили і коли про нас забули", - зазначив Баженов, висловивши побоювання, що сьогодення "Артек" може не пережити.

Становище "Артека" погіршується і інтересом до їхньої території з боку комерційних структур, мовляв, комплекс таборів розташований від гори Аю-даг до Гурзуфа — за площею, та і за ціною сотки це порівняно з Монако, тому і банкрутити можуть спеціально, зазначив пан Новожилов.

За його словами, тільки за останні два роки відбулося понад 600 судових засідань, пов'язаних із земельними маніпуляціями навколо МДЦ. "Ми змогли запобігти продажу табору "Морський" і всієї його берегової зони, враховуючи всю інфраструктуру, яка розташована на березі. А це 7,5 км", – підкреслив директор.

Гендиректор "Артека" стверджує, що паралельно з судовими тяжбами щодо земельних суперечок, МДЦ просто знищується фінансово. За даними Рахункової палати України, за останні 5 років кількість відпочилих в "Артеку" дітей знизилася на 36 %. Кредиторська заборгованість центру виросла в десятки разів.

Керівництво дитячого центру "Артек" звернулося до лідерів країни з проханням врятувати комплекс від розорення і зберегти робочі місця. Генеральний директор "Артека" Борис Новожилов оголосив голодування.