Софія Русова – апостол Правди і Науки

Софія Русова – апостол Правди і Науки18 лютого 2011 року виповнюється 155 років із дня народження основоположниці української дошкільної педагогіки, просвітительки, визначної громадської та державної діячки України Софії Русової.

В історію Софія Русова увійшла як видатний український педагог, авторка концепції національного виховання. Однак її педагогічні твори, мемуари й щоденник для широкого загалу в Україні стали доступними тільки протягом останніх десяти років. До визнання Софії Русової була «довга дорога в дюнах». Музичний талант допоміг їй познайомитися з Миколою Лисенком, завдяки батьковій діяльності – з українськими патріотами й родиною Старицьких. Уже після смерті батька, продовжуючи його добрі справи, Софія із сестрою Марією організують у Києві дитячий садочок, перший в Україні.

Коли почався наступ на українство і пролунало твердження царського уряду «Никакого малороссийского языка нет, не было и быть не может», українська громада вирішила видати повний «Кобзар» у двох томах, додавши до відомих читачам текстів маловідомі через заборону цензури. Доручили цю небезпечну й почесну працю подружжю Русових, які повинні були виїхати до Праги. Лише за кордоном можна було видрукувати заборонену книгу. Професор Федір Вовк підготував рукописи Тараса Шевченка, які купили у братів поета. Гроші зібрали у заможних українців. Це дало змогу Русовим певний час пожити у Празі, натхненно працюючи над виданням повного «Кобзаря», а потім нелегально переправити книгу в Україну.

«Найдорожчий скарб у кожного народу – його діти, його молодь, і чим свідоміше громадянство, то з більшою увагою ставиться воно до виховання дітей, до забезпечення їм найкращих умов життя», – писала Софія Русова, жінка, яка все своє життя присвятила педагогіці. Усюди, куди б не закидала її доля, вона організовувала дитячі садки, недільні школи. Вела просвітницьку роботу. Дочка шведа і француженки (дівоче прізвище Ліндфорс) свою діяльність пов'язувала з Україною, була не просто педагогом за покликанням, а справжнім реформатором, оскільки піклувалася про створення національної української школи. Вона вважала, що «народ, який не має своєї школи і не дбає про неї, приречений на економічні злидні й культурну смерть».

Сьогодні в рідному селі Олешня на Чернігівщині славетну подвижницю вшановують земляки: відвідують музей, проводять науково-практичні конференції. У Київському Палаці дітей та юнацтва триває Міська науково-практична конференція «Педагогічні ідеї Софії Русової в дошкільній освіти ХХІ століття», присвячена 155-річчю з дня народження видатного українського педагога і громадського діяча.

У конференції беруть участь наукові працівники Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, спеціалісти з питань дошкільної освіти управлінь освіти районних у місті Києві державних адміністрацій, методисти районних науково-методичних центрів, керівники, педагогічні працівники дошкільних навчальних закладів і шкіл-дитячих садків.

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада