Міжнародний день рідної мови

21 лютого 2011,Публікації » Новини

Міжнародний день рідної мовиУже друге десятиліття поспіль за ініціативи ЮНЕСКО 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови.

Мета: привернути увагу до підтримки мовного й культурного розмаїття. ЮНЕСКО тлумачить поняття "мова" не лише як засіб для спілкування, але також як культурну спадщину й вираз культурної ідентичності.

Загалом у світі говорять приблизно шістьма тисячами різних мов, але половині мов загрожує зникнення.

В Україні нараховується 15 мов, які можуть відійти у забуття. Серед них – караїмська, кримськотатарська, урумська, русинська.

Разом зі зникненням мови, зазначають дослідники, втрачається й культурне надбання: забуваються поетичні твори, легенди, приказки та жарти. Спричиняють зникнення мов війни, депортації, міграції, а також мовне змішання. Окрім того, сучасні технології сприяють посиленому домінуванню окремих великих мов, наприклад, англійської.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови сьогодні понад 50 вітчизняних письменників  проведуть всеукраїнський письменницький марафон "Рідною мовою".

За матеріалами Інтернет-видань

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку