Звернення В.Г. Хари до Президента України

Прем'єр-міністру України
  ТИМОШЕНКО Ю.В.

ВІДКРИТА ЗАЯВА

Федерація профспілок України висловлює глибоку стурбованість і протест членів профспілок, усього населення України у зв'язку з публічними заявами державних високопосадовців про чергове підвищення цін на газ для населення і скасування діючої соціальноорієнтованої диференціації споживачів за обсягами спожитого газу.

Таке підвищення планується провести на 25 відсотків з 1 лютого і на 25 відсотків – з 1 травня цього року.
  Профспілки неодноразово наголошували – і це підтверджено експертами, – що ціна продажу газу населенню і так значно перевищує вартість його видобування і транспортування в Україні. Саме тому в новій Генеральній угоді профспілок з Урядом і роботодавцями для перевірки економічної обґрунтованості цін чітко встановлено, що рішення про зміну цін на газ виконавча влада повинна погоджувати з профспілками.

Нещодавно Національна комісія регулювання електроенергетики порушила Генеральну угоду і без погодження з профспілками підвищила ціни на газ з 1 грудня 2008 року на 35 відсотків. Федерація профспілок України вже направила позов до суду з вимогою скасувати це рішення НКРЕ.

Усім відомо, що диференційовані ціни на газ було встановлено з метою врегулювання колективного трудового спору між ФПУ та Урядом на вимогу учасників всеукраїнських акцій протесту профспілок у 2006 році. Передбачалось, що порівняно невисока ціна для сімей з низькими доходами і невеликим споживанням газу стане одним із інструментів їх соціального захисту.

Практика останніх років переконливо показала, що застосування диференційованих цін також заохочує до переобладнання систем опалення за власні кошти, ощадливого використання газу. Такий підхід дозволяє і державі щороку економити близько одного мільярда кубометрів дешевого вітчизняного газу та вигідно продавати його за світовими цінами.

Федерація профспілок заявляє категоричний протест проти руйнування ефективно діючої системи диференційованих цін на газ та підвищення цін.

Профспілки розцінюють наміри щодо підвищення цін на газ для населення як економічно безпідставні і як ще одну спробу влади й бізнесу нажитися на спекуляції дешевим вітчизняним газом за рахунок простих людей.
  Особливо неприпустимим це є в умовах замороження на 2009 рік прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Вимагаємо від Президента України задіяти наявні засоби впливу і не допустити, щоб бізнес, державні монополісти вирішували свої фінансові справи за рахунок трудящих.

Вимагаємо від Прем'єр-міністра України конкретними діями підтвердити свою публічну заяву про безпідставність підвищення цін на газ та зобов'язати НКРЕ утриматись від рішень щодо підвищення цін на газ і електроенергію для населення, а також виконати вимогу учасників Всеукраїнської акції протесту профспілок 17 і 23 грудня 2008 року про запровадження мораторію на підвищення цін в умовах кризи.

Голова ФПУ                                                               В. ХАРА

23 січня 2009 р.

17.листопада