Більшість українських студентів не можуть самі себе забезпечити

11 травня 2011,Новини, Вища освіта

Більшість українських студентів не можуть самі себе забезпечитиБільшість студентів поки не можуть заробити самостійно стільки грошей, щоб покрити всі свої витрати. Про це свідчать дані четвертого річного соціологічного звіту Інституту Горшеніна, що містить результати міжнародного дослідження студентської молоді різних країн світу.

Дослідження проводилося Інститутом Горшеніна з жовтня 2010 року до березня 2011 року. Усього за випадковою вибіркою було опитано 5155 студентів у 22 вищих навчальних закладах чотирьох країн: України, Росії, Польщі, Казахстану.

На першому місці серед джерел студентського фінансування в Україні, Росії, Казахстані та Польщі є допомога батьків.

В Україні вона формує основну частину щомісячного доходу у 81,5% студентів, а найбільше студентів, які в основному розраховують на батьківську допомогу, в Росії – 83,6%.

На другому місці за значимістю для студентського гаманця виявилася стипендія. На неї найбільше розраховують українці – у 60,6% студентів-респондентів вона є другим за значимістю джерелом місячного доходу. Лише для польських студентів її значущість менше, ніж особистий заробіток.

А в українських, російських і казахських студентів особистий заробіток вище третього місця в структурі щомісячного доходу не піднявся.

Проте в кількісному відношенні в цьому лідирують росіяни – 36,8% студентів поставили "кровно зароблені" на третє місце. У тих самих поляків цю статтю доходу на третьому місці вказали 36,1% опитаних.