Лист Головного управління з питань цінової політики КМДА до КМОППОіНУ

2 лютого 2009,Публікації » Новини
Виконавчий орган Київської міської ради КМДА
Головне управління з питань цінової політики

від 27.012009 № 09050/2–313                                                 Голові Київської міської організації Профспілок
                                                                                           працівників освіти і науки України

Шановний Олександре Михайловичу!

Головним управлінням з питань цінової політики виконавчого органу КМДА розглянуто Ваше звернення стосовно запланованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення і повідомляємо.

Економічно обґрунтовані тарифи на теплову енергію та комунальні послуги розраховані і встановлені на підставі висновків щодо розрахунку економічно обґрунтованих планових витрат на їх виробництво, які надаються Державною інспекцією з контролю за цінами, як передбачено порядками формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги, затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 10.07. 2006 № 955 „Про затвердження Порядку формування тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії з централізованого опалення і постачання гарячої води” та від 12.07. 2006 № 959 „Про затвердження Порядку тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення” та з урахуванням необхідного рівня рентабельності та податку на додану вартість.

Розмір економічно обґрунтованих витрат з водопостачання – 1,89 грн, водовідведення – 1, 61 грн за 1 куб. м., які підтверджені висновком № 1 від 17.10. 2008, наданням Державною інспекцією з контролю за цінами у м. Києві, при цьому тарифи на зазначені послуги з урахуванням необхідного рівня рентабельності у розмірі 12 відсотків до собівартості та податку на додану вартість становитимуть відповідно – 2,54 грн та 2,16 грн за 1 куб. м.

Розмір економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії для бюджетних установ та інших споживачів за наданими Державною інспекцією з контролю за цінами у м. Києві висновком № 41 від 10.10. 2008 становить – 270 грн за 1 Гкал, при цьому тарифи на зазначені послуги з урахуванням рівня рентабельності у розмірі 4% до собівартості та податку на додану вартість становитимуть для бюджетних установ та інших споживачів у розмірі 351, 24 грн за Гкал.

Приведення тарифів на комунальні послуги для населення до економічно обґрунтованого рівня , їх підвищення відбудеться у 1,9 – 4 рази.

З метою уникнення загострення соціальної напруги серед населення м. Києва Київська міська рада прийняла рішення „Про встановлення мораторію (заборони) на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги м. Києва” до закінчення І кварталу 2009 року.

У випадку підвищення для населення тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води, централізованого опалення і постачання гарячої води до економічно обґрунтованого рівня їх розмір становитиме:

– на послуги централізованого постачання холодної води – 2,54 грн за 1 куб. м. (при діючому 0,94);
– на послуги з централізованого водовідведення холодної та гарячої води – 2,16 грн за 1 куб. м. (при діючому – 0, 54);
– на послуги з централізованого опалення – 2,98 грн за 1 кв. м. Опалюваної площі в місяць (при діючому 1,60 грн);
– на послуги з централізованого постачання гарячої води (з урахуванням стоків) – 15,89 грн за 1 куб. м (при діючому 6,84 грн).

З метою забезпечення соціального захисту населення в умовах економічної кризи запропоноване поетапне (починаючи з 01.04. 2009. з 01.07.2009 та 01.10 2009) підвищення тарифів на комунальні послуги для населення запровадження тарифів пропонується проводити рівними частками , виходячи із різниці між діючими тарифами та економічно обґрунтованими, за умови виходу на економічно обґрунтовані тарифи з 01.10 2009.

Відповідно до Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”, процедура прийняття регуляторного акту займає близько трьох місяців, у зв’язку з чим, житлово-комунальні послуги для населення з 01.04. 2009, розміщені на веб-порталі Київської міської влади з метою отримання зауважень та пропозицій від юридичних та фізичних осіб, їх об’єднань.

Також повідомляємо, що відповідно до Регіональної угоди нормативно-правові акти щодо прийняття тарифів на житлово-комунальні послуги погоджуються Київською міською радою професійних спілок. У подальшому зазначені нормативно-правові акти погоджуватимуться із галузевими профспілками.

З повагою начальник                                                                     В. Ястубинський