Про подальше проведення пенсійної реформи

6 червня 2011,Публікації » Новини

Про подальше проведення пенсійної реформи31 травня 2011 року Кабінет Міністрів України відкликав із Верховної Ради України законопроект «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи України» (реєстр. №7455). Водночас  того ж дня Уряд вніс на розгляд парламенту зазначений  законопроект у доопрацьованій редакції,  яка, в порушення норм Генеральної Угоди також не була погоджена із профспілковою стороною.

Як показує аналіз зазначеного законопроекту, більшість його положень залишилися без змін. Як і у попередній редакції, передбачається підвищення пенсійного віку; збільшення тривалості страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі; для призначення пенсії застосовувати розмір середньої заробітної плати в Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії; перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам проводити лише  із середньої заробітної плати, з якої призначено (перераховано) пенсію та інше.

У новій редакції закону є зміни, але незначні. Так, пропонується:

– Закон ввести в дію з 1 вересня 2011р., а не з 1 лютого 2011 р.;

– обмежити максимальним розміром пенсії на рівні 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 квітня 2011 року – 7 640 гривень), з поширенням цього обмеження на пенсіонерів, яким пенсію призначено до набрання чинності законопроектом;

– тимчасово, до 1 січня 2015 року, надати можливість добровільного виходу на пенсію непрацюючим жінкам при досягненні 55 років, але із зниженням розміру пенсії;

– врахування при призначенні пенсії заробітної плати не лише за даними персоніфікованого обліку, а за бажанням особи і за 60 місяців роботи до запровадження персоніфікованого обліку – до 1 липня 2000 року;

– здійснення виплати одноразової допомоги працівникам бюджетної сфери (освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту) при виході на пенсію у розмірі 10 призначених їм пенсій за рахунок Державного бюджету.

СПО профспілок вважає за необхідне підтвердити свої вимоги щодо законопроекту «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи України» та наполягає на відхиленні його у внесеній редакції.

У зв'язку з цим за підписом Голови ФПУ Хара В.Г. направлено звернення до Президента України та Прем’єр-міністра України з вимогою не допустити прийняття законопроекту "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" у внесеній редакції.