Руки геть від профспілкового майна!

8 червня 2011,Публікації » Новини

Руки геть від профспілкового майна!8 червня 2011 року відбулося пікетування Генеральної прокуратури України через грубе порушення її представниками законодавства про профспілки та втручання у внутрішню статутну діяльність Федерації професійних спілок України. Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України долучилася до солідарних дій ФПУ. Понад 300 членів профспілок та активістів вийшли до стін ГПУ, щоб висловити свій рішучий протест проти утиску прав профспілок.

За інформацією медіа-центру ФПУ, в Україні розгорнуто безпрецедентну за масштабами кампанію адміністративного тиску і дискредитації ФПУ та її членських організацій, організатором якої на цей раз став голова Ради міністрів АР Крим В.Г. Джарти, а виконавцями його волі – представники Генпрокуратури України.

Негативну оцінку таким діям дала Рада ФПУ у зверненні до Президента України.
Всупереч статті 36 Конституції України та вимогам статті 12 Закону України "Про профспілки, їх права та гарантії діяльності", згідно з якою професійні спілки та їх об'єднання у своїй діяльності незалежні від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їм не підзвітні і не підконтрольні, а втручання зазначених органів та їх посадових осіб у статутну діяльність профспілок заборонено, Генеральна прокуратура України та її органи перешкоджають нормальній роботі Федерації профспілок України, її членських організацій та заснованим нею суб’єктам господарювання.

При цьому, грубо порушуючи основний принцип організації діяльності прокуратури, визначений Законом України "Про прокуратуру", щодо здійснення своїх повноважень на підставі додержання Конституції України і законів України, органами прокуратури по всій Україні безпідставно скеровуються до керівників профспілкових організацій, суб’єктів господарювання Федерації профспілок України численні звернення, виклики, протести, приписи та вимоги щодо надання інформації, документів, пояснень тощо. Зміст та порядок отримання зазначених документів прокурорського реагування не відповідає елементарним вимогам Закону щодо здійснення прокурорського нагляду.

Не дотримується визначений статтею 19 Основного Закону України обов’язок органів державної влади, до яких належать й органи прокуратури, та їх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Вимоги прокурорів не спираються на положення законів, які порушені, не містять викладення суті можливих порушень, як того вимагає Закон України "Про прокуратуру". Отже самі вимоги цілком безпідставні.

Однією з вимог у зазначених документах ГПУ є заборона уповноваженим виборним органам Федерації профспілок приймати рішення щодо розпорядження належним їй на законних підставах майном, що є прямим порушенням прав законного власника.

Такими діями органів прокуратури грубо нехтуються положення Конвенції Міжнародної організації праці № 87 (1948 року) "Про свободу асоціації і захист права на організацію", норми якої є складовими національного законодавства України і якою передбачено, що державна влада утримується від будь-якого втручання, здатного обмежити це право або перешкодити його законному здійсненню.

Зазначені вимоги є протиправними, спрямовані на дискредитацію професійних спілок та підривають довіру до влади в Україні.

Варто зазначити, що Федерація профспілок України неодноразово зверталася до Генерального прокурора України В.П. Пшонки про вжиття невідкладних заходів для зупинення протиправних дій з боку окремих представників Генеральної прокуратури України та її органів на місцях, однак жодного належного реагування з його боку вчинено не було, як це вимагається нормою статті 15 Закону України "Про прокуратуру".

Згідно із статтею 46 Закону України "Про профспілки, їх права та гарантії діяльності" посадові особи, винні в порушенні законодавства про профспілки, які своїми діями або бездіяльністю перешкоджають законній діяльності профспілок, їх об'єднань, несуть дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законів.

ФПУ звернулась до Глави держави із закликом покласти край неправомірним діям представників влади і Генпрокуратури, які перешкоджають діяльності найчисельнішого громадського об’єднання країни і вже викликали негативний міжнародний резонанс.

З огляду на викладене, ФПУ вимагає негайного звільнення з посади Генерального прокурора України Пшонки Віктора Павловича.

Прес-служба КМОППОіНУ

ОГОЛОШЕННЯ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ 13 березня 2020 року відбудеться ХІІІ звітно-виборна конференція Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України   ПОРЯДОК ДЕННИЙ Звіт про роботу ради Київської міської організації Профспілки працівників освіти і ...