День Святої Трійці

10 червня 2011,Публікації » Новини

День Святої ТрійціТрійця – одне головних християнських свят, що уславлює Святу Трійцю, три відомі прояви, образи, ліки (іпостасі) Всевишнього – у вигляді Бога-Отця, Бога-Сина і Святого Духа.

У православ'ї Трійця святкуються в неділю на п'ятдесяту добу після Великодня, тому цей день називають також П'ятидесятницею. Свою першу назву свято отримало на честь Сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос  перед своїм Вознесінням на небеса.

Коли всі учні зібралися в Єрусалимі у Сіонській світлиці, раптом здійнявся шум, "ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. І з'явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів".  Апостоли сповнилися Духа Святого, стали говорити різними мовами і пішли між народи, "говорячи іншими мовами, як дух їм провіщав".

Сходження Святого Духа до апостолів і вчення Ісуса Христа про Триєдиного Бога досягло довершеної ясності й повноти. Сама ж подія вважається днем народження Християнської Церкви, створена не маревом людських тлумачень і мудрувань, а Божественною благодаттю.

У цей день у православних храмах здійснюється одна з найбільш урочистих і величних служб в році. Після літургії служать велику вечірню,  що прославляє Сходження Святого Духа, а священики читають три спеціальні розлогих молитви про Церкву, про порятунок тих, хто молиться і за упокій душ усіх померлих (в тому числі й «у пеклі утримуваних»). Під час читання цих молитов усі  стоять на колінах – цим завершується повеликодній період, пупродовж якого в храмах не відбувається колінопреклонінь і земних поклонів. На утрені співаються два канони цього свята.

Підлогу храмів устеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають березовими гілками. Молода зелень і квіти не тільки символізують приношення Богу початків весни, але й  саму Церкву Христову, яка розквітла, за словами церковного гімну, "як квітка", та вказує на оновлення людей Духом Святим.

За українськими традиціями цей період символізує остаточний прихід літа, і називається зеленими святами, в основі яких тисячі років лежали культ рослинності і магія заклинання майбутнього урожаю. Це завершення весняного і початок літнього календарного циклу. З прийняттям християнства дні святкування Зелених свят збігаються з відзначенням Трійці.

Наступного дня після Трійці, у понеділок, – День Святого Духа.

Щиро вітаємо з Днем Святої Трійці! Нехай ваші душі живляться Святим Духом, наділяючи вас даром мудрості, силою від усього серця любити життя, світ і оточення. Зичимо  наснаги і натхнення при здійсненні головного людського покликання – творити добро!

Прес-служба КМОППОіНУ

02.вересня