Верховна Рада України перегляне видатки Держбюджету-2011

15 червня 2011,Публікації » Новини

Верховна Рада України перегляне видатки Держбюджету-2011Кабмін вніс до Верховної Ради України Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» (щодо соціальних показників бюджету) (реєстр. №8654 від 10.06.2011 р.). Законопроект буде розглянуто на засіданні Верховної Ради найближчим часом.

У зазначеному законопроекті у зв’язку з поліпшенням макроекономічного прогнозу до кінця поточного року, що супроводжуватиметься збільшенням понадпланових надходжень до Державного бюджету в обсязі понад 14 млрд грн, пропонується збільшити фінансування низки видатків соціально-економічного характеру.

Зазначимо деякі додаткові видатки соціально-економічного характеру (з пояснювальної записки до проекту даного закону).

Збільшення видатків  на оплату праці працівників бюджетної сфери

Вищезгаданим законопроектом передбачено збільшення видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери для забезпечення норм постанови Кабінету Міністрів України "Про підвищення рівня оплати праці працівників бюджетної сфери" відносно необхідності передбачення додаткових видатків для забезпечення співвідношень в грошовому забезпеченні у зв'язку із підвищенням посадових окладів працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери відповідно до Єдиної тарифної сітки. З урахуванням зазначеного видатки на оплату праці працівників бюджетної сфери (з нарахуваннями) у 2011 році збільшаться на 1,375 млрд грн проти врахованого в бюджеті на цей рік.

Додаткові  видатки в сфері освіти

Законопроектом передбачено 500,4 млн грн, у тому числі по закладах і установах, які фінансуються з державного бюджету – 29,9 млн грн, які буде спрямовано на виплату надбавки в розмірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) на всі категорії педагогічних працівників установ і закладів незалежно від їх відомчого підпорядкування.

Так, з 1 вересня поточного року 20-відсоткова надбавка виплачуватиметься педагогічним працівникам, які працюють в дошкільних, позашкільних навчальних закладах, інших типах закладів та установ освіти, школах естетичного виховання. Також, вказана надбавка виплачуватиметься всім іншим категоріям педагогічних працівників, які працюють в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації – методистам, педагогам-організаторам, практичним психологам, соціальним педагогам, керівникам гуртків, секцій тощо.

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку