До кінця 2011 року вчителі мають оволодіти комп’ютером, – Міносвіти

До кінця 2011 року вчителі мають оволодіти комп’ютером, – Міносвіти20 червня 2011 року в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту відбулася нарада проректорів Інститутів післядипломної педагогічної освіти щодо стовідсоткового оволодіння вчителями шкіл основами інформаційно-комунікаційних технологій.

За результатами наради профільне міністерство сформувало низку рекомендацій, які мають допомогти освітянам оволодіти основами ІКТ та підвищити серед них рівень обізнаності з інноваційними трендами.

Разом з традиційними формами оволодіння інформацією, Міносвіти радить скористатися набутками, які були представлені під час Всеукраїнської естафети "Нові горизонти української школи".

Зокрема, згідно з порадами профільного міністерства, педагоги мають скористатися можливістю навчання одних вчителів іншими, брати шефство над своїми колегами з іншого навчального закладу та співпрацювати з учнями.

"До кінця 2011 року всі вчителі країни мають оволодіти навичками використання ІКТ на рівні "Початківець". Паралельно можливо організувати навчання більш досвідчених у цьому питанні вчителів на рівні "Активний користувач", "Експерт", – зазначив заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебровський.

Щодо контролю за навчанням педагогів, відповідність рівня оволодіння вчителями інформаційно-комунікаційними технологіями орієнтовним вимогам мають визначати місцеві органи управління освітою.

У свою чергу, міністерство передбачає проведення моніторингу комп’ютерної грамотності вчителів. За результатами моніторингу, навчальним закладам, всі вчителі яких відповідатимуть вимогам до рівня володіння ІКТ, місцеві відділи освіти мають видавати сертифікат "100 відсотків володіння ІКТ".

Нагадаємо, що згідно з дослідженням "Інновації в навчанні", що було проведено цього року за ініціативи Microsoft, половина викладачів назвали власну недостатню технічну підготовку серйозною перешкодою для впровадження IT в освіті.

У той же час, серед причин, які перешкоджають впровадженню інформаційних технологій у школах, 61% освітян відзначають недостатню кількість комп’ютерів.

Хоча офіційна статистика свідчить, що понад 93% українських шкіл мають комп’ютери. Утім, часто вони є застарілими і не відповідають сучасним вимогам. При цьому на початку 2010 – 2011 навчального року в Україні на 28 учнів припадав лише 1 комп'ютер. Для порівняння – у Європі та США в середньому 1 персональний комп’ютер на 5-7 учнів.

11.листопада

ІВ "Єдність" №7 2019р.