Столиця вшановує пам’ять жертв Великої Вітчизняної війни

22 червня 2011,Публікації » Новини

Столиця вшановує пам’ять жертв Великої Вітчизняної війни22 червня 2011 року Київ разом з усією Україною відзначатиме 70-річчя з дня початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

У рамках загальноміських заходів за участю перших осіб держави відбудеться покладання квітів до Могили Невідомого солдата та пам’ятника Івану Кожедубу в парку Вічної Слави. Розпочнеться «Ритуал пам’яті» о 9.00. О 10.00 пам'ять жертв Великої Вітчизняної війни вшанують хвилиною мовчання.

Низка заходів відбудеться і в кожному районі столиці.

Зокрема, 22 червня о 12.00 в Деснянському районі передбачено проведення урочистої церемонії покладання квітів до Обеліску Слави в парку «Деснянський» (просп. Маяковського, 29). Також цього дня будуть приспущені державні прапори з чорними стрічками на будинках державних установ, підприємств та організацій району і проведено хвилину мовчання на вшанування пам’яті загиблих у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років шляхом зупинення на цей час роботи в органах державної влади, на підприємствах, в установах та організаціях (окрім тих, де встановлено безперервний режим роботи).

У закладах культури району пройдуть тематичні виставки, зустрічі та бесіди з читачами бібліотек.

22 червня у Шевченківському районі з 9.00 до 11.00, окрім участі в загальноміських заходах, відбудеться покладання квітів до Меморіалу пам'яті загиблим у Бабиному Яру, пам'ятного знака «Пам'ять заради майбутнього», пам'ятника загиблим у колишньому концтаборі «Сирецький», до пам'ятника Герою Радянського Союзу М.П.Кирпоносу за участю керівництва району, ветеранів Великої Вітчизняної війни, представників трудових колективів, громадськості, молоді, військовослужбовців.

11 липня 2011 року в районі відбудеться екскурсійна поїздка ветеранів-оборонців Києва, мешканців Шевченківського району до місць оборони міста з покладанням квітів до пам'ятних знаків та врученням подарунків учасникам поїздки.

У Дніпровському районі столиці передбачено проведення «ритуалів пам’яті» біля пам’ятника «Жінці у Великій Вітчизняній війні» і «Кургану Безсмертя» у парку культури та відпочинку «Перемога», зустрічей районної влади з ветеранами оборони столиці України.

Відбудеться також V районний туристично-краєзнавчий зліт «Іскри дружби». Ветеранам Великої Вітчизняної війни присвячується». Дніпровчани візьмуть участь у вокальному конкурсі на краще виконання пісень воєнної пори, у благодійній акції «Пам’ять» із розповсюдження вітальних листівок, сувенірів від вихованців підліткових клубів, у виставці робіт із образотворчого мистецтва на воєнну тематику, а також у міській естафеті пам’яті «Вони захищали Батьківщину».

У Центральній районній бібліотеці ім. П.Тичини (вул. Луначарського, 24) буде проведено вечір пам’яті «У молитвах усіх померлих пригадаємо». Відбудеться круглий стіл «Патріотичні подвиги молоді України у роки Великої Вітчизняної війни»; науково-практична конференція з ветеранським активом «70 років початку Великої Вітчизняної війни. Уроки та висновки». Триватиме й пошукова робота на базі шкільних музеїв бойової слави за участю ветеранів ВВВ.

У Подільському районі 22 червня з 8.00 до 11.00 відбудеться покладання квітів до пам'ятників «Героям Дніпровської військової флотилії», монітору «Железняков», воїнам-інтернаціоналістам, пам'ятної стели – канонерського човна «Вірний», пам'ятнику загиблим «Героям-підводникам», до могил загиблих героїв на Куренівському цвинтарі. Того ж дня о 12.00 у Київському академічному театрі опери та балету для дітей і юнацтва (вул. Межигірська, 2) відбудеться урочиста зустріч членів громадських організацій ветеранів та інвалідів війни з керівництвом райдержадміністрації, відзначення та привітання учасників визволення Києва та концертна програма.

Згідно з планом заходів з нагоди вшанування пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни Голосіївського району, у районному Будинку ветеранів до 25 червня триватиме презентація книги «Спогади про фронтове і трудове життя».

А вже сьогодні, 21 червня, ветерани-мешканці району відвідали пам’ятні місця колишнього Київського військового укріп-району «Пояс бойової Слави міста-героя Києва» та поклали квіти до братських могил, пам’ятників та пам’ятних знаків учасникам героїчної оборони Києва (до стели в Голосіївському парку культури та відпочинку ім. М.Рильського).

У Солом’янському районі столиці 22 червня о 12.00 відбудеться покладання квітів до меморіалу загиблим воїнам в парку ім. Островського.

На Печерську 22 червня о 9.00 розпочнеться Ритуал пам'яті з покладанням траурних вінків до Могили Невідомого Солдата у Парку Слави, а о 10.00 – загальнорайонна хвилина мовчання.

У Святошинському районі з нагоди відзначення Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни та 70-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років сьогодні, 21 червня, поклали квіти до пам’ятника Невідомому Солдату (на вул. Уборевича), пам’ятного знаку першої лінії оборони (19 км Житомирського шосе), пам’ятного знаку «Слава героям-партизанам України!» (19 км Житомирського шосе), пам’ятного знаку «Колишній командний пункт Південно-Західного фронту» (вул. Верховинна). У рамках заходу відбувся також благодійний обід з нагоди 70-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни і героїчної оборони Києва у 1941 році та культурно-масова програма для ветеранів ВВВ за участю самодіяльних художніх колективів.