У столиці відкрито Центр екстреної допомоги дітям

5 лютого 2009,Публікації » Новини
У Києві, за адресою вул. Новодарницька, 26, запрацював Центр екстреної допомоги дітям. За словами заступника голови КМДА Віталія Журавського, відкриття центру відбулося в рамках спільного проекту Київського міського центру соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді та міжнародної гуманітарної організації «СНІД Фонд Схід-Захід».

«Основним завданням центру екстреної допомоги є покращення доступу дітей та підлітків, які живуть і працюють на вулиці, до медичних, психологічних і соціальних послуг, з метою зниження ризику передачі ВІЛ-інфекції та захворювань, які передаються статевим шляхом, та пропаганда здорового способу життя серед цієї групи. Будь-яка дитина, яка звернеться по допомогу до Центру, зможе отримати комплексні послуги, а саме: гаряче харчування, необхідний одяг та консультації фахівців», - розповів Віталій Журавський.

Він додав, що головна відмінність в діяльності цього Центру - це соціальний супровід від першої зустрічі з дитиною до фахової консультації та тестування в Центрі СНІДу, а також подальший соціальний супровід у громаді.

«Цей центр - перша ластівка, адже одного такого закладу на все місто недостатньо. Ми шукаємо можливості відкрити хоча б ще один такий центр, шукаємо додаткові джерела надходжень до бюджету, аби реалізувати наші соціальні програми», - сказав Віталій Журавський.

Він розповів, що за офіційними даними Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту України, близько 100 000 дітей в Україні живуть на вулиці. Реальна ж цифра може бути значно вища. Зважаючи на спосіб життя, ризиковану поведінку та ускладнений доступ до необхідних соціальних, медичних та психологічних послуг, ця група населення є надзвичайно уразливою до ВІЛ та захворювань, які передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Незважаючи на це, рівень профілактичної роботи з дітьми залишається на дуже низькому рівні і тому існує нагальна потреба у створенні умов отримання дітьми необхідних послуг, профілактики ВІЛ/ЗПСШ та пропаганді здорового способу життя.