ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany/

Про доплати за завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання, обслуговування електронно-обчислювальної техніки

7 лютого 2009,Публікації » Новини

До Міністерства освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України надходять запити щодо застосування п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України № 102 від 15 квітня 1993 року (із змінами і доповненнями), при встановленні доплат вчителям, викладачам, іншим працівникам, на яких покладено обслуговування обчислювальної техніки та завідування навчальними кабінетами, у яких здійснюється викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки».

Зазначаємо, що додаткова оплата вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування електронно-обчислювальної техніки, запроваджена у розмірі 5–10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2007 року N 643 "Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки". При цьому з 1 травня 2007 року така доплата здійснювалася в обсязі 50 відсотків встановленого розміру в межах затвердженого фонду заробітної плати, а з 1 січня 2008 року її виплата забезпечується в повному обсязі.

Відповідно до чинної редакції абзацу другого п.41 Інструкції у школах, школах-інтернатах, училищах фізичної культури, професійно-технічних навчальних закладах та вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації, у яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться додаткова оплата у розмірі 5 - 10 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу освіти за погодженням з профспілковим комітетом.

Абзацом третім п.41 Інструкції також передбачено, що у випадках, коли викладання шкільного курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» покладено на міжшкільні навчально-виробничі комбінати трудового навчання і професійної орієнтації, у навчально-виробничі комбінати із шкіл передано навчальні години, передбачені на цю мету в навчальних планах, доплата за завідування кабінетом обчислювальної техніки і за працюючі комп'ютери встановлюється працівникам навчально-виробничих комбінатів, на яких покладено виконання цієї роботи.

Згідно з Положенням про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 20 липня 2004 року N 601 «Про затвердження Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 вересня 2004 р. за N 1121/9720), в закладах освіти серед інших кабінетів створюються також кабінети інформатики (п.3.3. Положення); на вхідних дверях такого кабінету повинен бути відповідний напис на табличці з назвою "Кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання" ( п.6.1. Положення ).

Положенням про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 20 травня 2004 року N 407 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 червня 2004 року за N 730/9329 ) «Про затвердження Положення про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів», передбачено, що організація навчально-виховного процесу та оснащення навчального середовища для викладання шкільного курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» здійснюється в кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання.

Відповідно до 6.6 Положення завідувач кабінету призначається наказом директора навчального закладу з числа вчителів, які мають відповідну освіту і проводять заняття у кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання (КІІКТ).
Обов'язки завідувача кабінету визначені в Положенні про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів та Правилах безпеки під час навчання в кабінетах інформатики навчальних закладів системи загальної середньої освіти, затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 16 березня 2004 року N 81 .

Попри невідповідність назв навчальних кабінетів для викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» в ряді нормативно-правових актів, Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України роз'яснюють, що за обслуговування електронно-обчислювальної техніки та завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій, в яких оснащено навчальне середовище для викладання зазначеного шкільного курсу та організовано навчально-виховний процес, повинна здійснюватися додаткова оплата відповідно до п. 41 Інструкції.

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018